Nobelovu nagradu za mir dobile tri žene: "U teškim uvjetima su se borile za demokraciju"

Nobelovu nagradu za mir dobile tri žene: "U teškim uvjetima su se borile za demokraciju"

Foto: AFP

NOBELOVA nagrada za mir dodijeljena je Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee i Tawakkul Karman za njihov rad u borbi za ženskih prava.

Liberijka Ellen Johnson Sirleaf je prva žena demokratski izabrana za predsjednicu u Africi. Leymah Gbowee je mobilizirala žene u Liberiji kako bi radile na zaustavljanju dugogodišnjeg etničkog i religijskog rata. Tawakkul Karman je odigrala glavnu ulogu u borbi za ženska prava i demokraciju u Jemenu.

Nema demokracije i mira bez jednakih mogućnosti za žene

U objašnjenju dodijeljene nagrade stoji kako su one prepoznate po "nenasilnoj borbi za sigurnost žena i njihova prava te za sudjelovanje u mirotvornom radu". Objavljujući ovogodišnje dobitnice u Oslu, predsjednik Odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoern Jagland je kazao kako u svijetu ne možemo postići demokraciju i trajni mir sve dok žene nemaju iste mogućnosti kao muškarci da utječu na razvoj u svim sferama društva. Svaka od tri žene je dobila i novčanu nagradu od 500 tisuća dolara.

Iz Odbora za dodjelu nagrade se nadaju kako će ona pomoći da se kraju dovede potiskivanje žena koje se još događa u mnogim državama te da će se shvatiti kako žene mogu predstavljati veliki potencijal za razvoj demokracije i mira.

Gbowee poznata po "seks štrajku"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tawakkul Karman je zaradila nagradu igrajući glavnu ulogu u borbi za ženska prava u Jemenu tijekom rastućeg pokreta za demokratizaciju u regiji nazvanog Arapsko proljeće. Svoju borbu je vodila u vrlo teškim okolnostima. AP-u je izjavila kako nagradu posvećuje "mladima iz revolucije u Jemenu i narodu te zemlje".

72-godišnja Ellen Johnson Sirleaf je za predsjednicu izabrana 2005. godine nakon završetka građanskog rata u Liberiji koji je trajao punih 14 godina. Ranije je kazala da će na mjestu predsjednice biti samo jedan mandat, no kandidat je i za drugi na izborima koji će se održati sljedećeg tjedna.

Leymah Gbowee je glavni kritičar nasilja u civilnom ratu u Liberiji. Mobilizirala je žene svih etničkih i religijskih skupina u mirnom aktivizmu. Njezina najpoznatija akcija je "seks štrajk" u kojemu je žene poticala da odbijaju seksualne odnose sa svojim partnerima sve dok traje građanski rat. Poticala je žene i da sudjeluju u izborima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara