Nobilo: Sekundarni cilj "Oluje" bilo je etničko čišćenje

ODVJETNIK Anto Nobilo smatra da je "Oluja", osim što je bila oslobodilačka akcija, imala za svoj sekundarni cilj etničko čišćenje Srba. Kako bi se obranili nevini, ističe da je nužna temeljita istraga i kažnjavanje onih koji su organizirali etničko čišćenje.
 
U razgovoru za Novi List, Nobilo je objasnio: “Haško tužiteljstvo polazi od teze da su se određene osobe, na čelu s Tuđmanom, dogovorile i upustile u zločinački pothvat s ciljem etničkog čišćenja Srba. Ja smatram da je primarni cilj Oluje bio oslobađanje i uspostava ustavno-pravnog poretka na okupiranim područjima. Međutim, sekundarni cilj bio je etničko čišćenje Srba."

Nobilo smatra da je moguća teza Haaških tužitelja pogrešna: "Da su se apsolutno svi sudionici "Oluje" udružili u zločinački pothvat, jednostavno nije točno, međutim, netko je to napravio i organizirao. Ja tvrdim da je to bilo organizirano".

"Šansa je obrane baš u tom preširokom postavljanju proširene optužnice. Ali da bi se takvu optužnicu moglo oboriti, valja ustanoviti tko su krivci, kako bi se nevini mogli braniti. U suprotnom, odgovarat će oni koji su u tom času nosili zapovjednu odgovornost." - pojasnio je odvjetnik Nobilo. 
   
Nobilo misli da je državni vrh taj koji bi trebao priznati krivnju: "Samo politička odluka hrvatskoga državnog vrha da se prizna da "Oluja" jest i etničko čišćenje, a potom temeljita istraga te kažnjavanje krivaca, mogu pomoći da ne budu kažnjeni oni koji formalno jesu, ali stvarno nisu bili odgovorni za sve što se događalo poslije "Oluje"." 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara