Nobilo vjeruje da je Rimac dojavljeno za bubu jer se istraga bližila nekom važnom

Nobilo vjeruje da je Rimac dojavljeno za bubu jer se istraga bližila nekom važnom
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

SLUČAJ Vjetroelektrane i tzv. probijanje istrage doveli su do pregršt pitanja koja se svode na to otkud su informacije procurile.

Premijer je danas na sjednici vlade zatražio da se pronađe krtica, a cijeli slučaj komentirao je za RTL i odvjetnik Ante Nobilo.

Rekao je što misli o premijerovu pritisku na DORH.

"To je grubo miješanje u posao DORH-a. Premijer si to nije smio dozvoliti. On je predlagač saboru za izbor glavnog državnog odvjetnika i on je predsjednik stranke koja ima većinu i izabrala je državnog odvjetnika. On si nije smio dopustiti tako grubu reakciju."

“Svaki državni odvjetnik balansira”

Kaže da svaki državni odvjetnik balansira.

"Mislim da je Plenković poslao poruku bazi, da ne kontrolira DORH, odnosno, poručio je da nije kriv zbog ovoga što se dogodilo. Državno odvjetništvo je vrlo moćna organizacija i politika uvijek nastoji utjecati na njega. Međutim, spoj politike i DORH-a je glavni državni odvjetnik i o njemu sve ovisi. Koliko je mekan, popustljiv, koliko je nesiguran za svoju funkciju i onda varira... Ako imate čvrstog glavnog državnog odvjetnika i ako je siguran u sebe, može odoljeti pritiscima politike. Međutim, svaki državni odvjetnik balansira", kazao je Nobilo pa je rekao da se Zlata Hrvoj-Šipek još uvijek ne može ocjenjivati, ali:

"Poruke koje je davala kod svog zapošljavanja u životopisu, da joj je otac bio na Bleiburgu, signalizirala je HDZ-ovcima da je njihova. To nije ohrabrujuće. Hoće li se, s obzirom na to da joj je ovo vjerojatno zadnji mandat u karijeri, postaviti čvrsto i u skladu sa zakonom, ne znamo. Vidjet ćemo."

Vjeruje da je Rimac dojavljeno za bubu

Kada se radi o bubi, vjeruje da je Rimac za nju dojavljeno.

"To joj je dojavljeno i premijer je u pravu, to se mora raspetljati jer dosta je bilo 'pucanja' tajnih mjera. Tko ih je otkrio, prekršio je zakon. No, nije dovoljno samo prozivati, potrebno je kreirati stručnu grupu koja će istraživati takve situacije. Dovoljno je dvadesetak ljudi za to. Treba vidjeti i tko je iz timova zadnji došao, sve ih potom staviti na detektor laži pa utvrditi dalje. No, mora postojati politička volja. Nijedna osoba iz sličnih afera još nije otkrivena", govori Nobilo.

"Mi možemo samo zabilježiti da su uvijek pucale mjere kad su visokopozicionirani HDZ-ovci bili u pitanju. Kad su bili neki drugi u pitanju, mjere su funkcionirale."

Ipak, Rimac se prisluškivalo godinu dana, a tek sad joj je netko dojavio.

"Tako nešto nije tipično, inače se dojavljuje u ranijoj fazi da se spriječe štetne posljedice. Rekao bih da se razvoj događaja približavao osobama koje moraju ostati zaštićene. Jer, da je netko njoj htio pomoći, pomogao bi joj prije godinu dana pa da ne uđe u ovakve probleme", zaključio je Anto Nobilo za RTL.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara