Noble: Đinđićev ubojica imao hrvatsku putovnicu

INTERPOL ima informaciju da je ubojica srbijanskog premijera Zorana Đinđića posjedovao ukradenu hrvatsku putovnicu, izjavio je za agenciju France presse glavni tajnik Interpola Ronald Noble.

Noble je s France presseom razgovarao u New Yorku gdje je u srijedu podnio izvješće Protuterorističkom odboru Vijeća sigurnosti UN-a o radu Interpola, godinu dana nakon otvaranja ureda Interpola pri UN-u. Odbor je osnovan rezolucijom 1267 iz 1999. koja se odnosi na terorističku mrežu al-Qaidu i talibane.

Glavni tajnik Interpola tom je prigodom upozorio da je problem ukradenih putovnica jedan od najvećih s kojim se Interpol trenutačno susreće.

Istaknuo je da u svijetu u ovom trenutku cirkulira između 10 i 15 milijuna ukradenih putovnica, što u velikoj mjeri otežava međunarodnu borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Navodeći primjere zloporabe ukradenih i krivotvorenih putovnica, spomenuo je i slučaj ubojice srbijanskog premijera.

"Znamo da je srbijanskog premijera Zorana Đinđića ubio (2003.) čovjek koji je posjedovao ukradenu hrvatsku putovnicu s kojom je 26 puta prelazio granicu šest europskih zemalja i Singapura", rekao je Noble za France presse.

Noble nije poimence naveo o kome je riječ. Milorad Ulemek - Legija prvooptuženi je u postupku za Điniđićevo ubojstvo, koji je u tijeku pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Noble je spomenuo i planera prvog napada na tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra (WTC) 1993. godine, Ramzija Jusufa, koji je također koristio ukradenu putovnicu i to iračku.

On je pozvao zemlje da taj problem shvate ozbiljno, istaknuvši da bi u svijetu bilo mnogo manje terorista i kriminalca kada bi se krađa putovnica shvaćala ozbiljno kao i krađa kreditnih kartica.

Interpol je u tu svrhu uspostavio posebnu bazu podataka, no u njoj sudjeluje samo 87 zemalja. Ipak, u posljednje tri godine broj prijavljenih ukradenih putovnica povećao se s tri tisuće na više od osam milijuna, rekao je Noble.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara