Norcu i Ademiju suđenje u Njemačkoj ili Belgiji?

Norcu i Ademiju suđenje u Njemačkoj ili Belgiji?

ZBOG nepovjerenja Haškog suda u hrvatsko pravosuđe postoji mogućnost da se slučajevi generala Mirka Norca i Rahima Ademija prepuste sudovima u drugim zemljama.

Haški sud s radom će prestati 2008. godine, a već krajem ove godine Haško tužiteljstvo prestaje s istragama. Kako je već najavila glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, jedan dio predmeta Suda u Den Haagu prepustit će hrvatskom pravosuđu. Koji će se slučajevi procesuirati u Haagu, a koji će biti prepušteni hrvatskom pravosuđu odredit će suci Međunarodnog suda, neovisno o Tužiteljstvu.

Dobro upućeni neimenovani izvori za Novi list potvrdili su kako je malo moguće da hrvatskom pravosuđu budu prepušteni slučajevi koji se vode na Haškom sudu. U Haagu navodno razmišljaju da lakše slučajeve prepuste sudovima u europskim zemljama, što je moguće po Pravilima postupanja i dokazivanja Haškog suda. Postoji mogućnost da se generalima Mirku Norcu i Rahimu Ademiju sudi u nekoj od zemalja osnivačica Europske unije. Izvori bliski ICTY-ju smatraju da to primjerice može biti Njemačka ili Belgija.

Budući da Haag Hrvatsku više ne može ucjenjivati kandidaturom u Europskoj uniji, uključivanje drugih europskih pravosuđa pojavila se kao jedna od mogućnosti koja se nikada do sada nije spominjala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši pravni stručnjaci radikalne mjere Haškog suda protumačili su kao novi pritisak na Hrvatsku, i to najvjerojatnije zbog generala Ante Gotovine. Dodaju da najnovijim prijetnjama Haag želi požuriti Hrvatsku da što prije uhvati odbjeglog generala.

U Ministarstvu pravosuđa još uvijek vjeruju da će haški suci dio slučajeva prepustiti hrvatskom pravosuđu. Tako se uskoro namjerava preurediti jedna dvorana, najvjerojatnije Velika dvora Županijskog suda u Zagrebu, u kojoj bi svjedoci mogli incognito svjedočiti, što se dopušta Zakonom o zaštiti svjedoka.

U zadnje vrijeme uveliko se nagađa o povratku generala Markača i Čermaka u Hrvatsku, gdje bi čekali početak suđenja, za koji se vjeruje da će također biti prepušten našim sudovima. Ova dva slučaja također ovise o haškim sucima koji tek trebaju donijeti odluke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara