Norinim roditeljima i dalje sjeda ovrha od 200.000 kuna, a Vrhovni sud odugovlači s odlukom

Norinim roditeljima i dalje sjeda ovrha od 200.000 kuna, a Vrhovni sud odugovlači s odlukom

Foto: Boris Šćitar, Ivica Galović/Pixsell, Index

VRHOVNI sud još uvijek nije donio odluku u reviziji presude kojom je odlučeno da sredstva preostala od akcije za Noru Šitum ostanu udruzi Hrabro dijete. Norini roditelji od Vrhovnog suda zatražili su reviziju te presude 27. studenoga 2015., no revizijski postupak je još uvijek u tijeku.

U listopadu su nam s Vrhovnog suda odgovorili da će odluku donijeti u roku tri mjeseca koja su prošla, a danas su nam odgovorili da odluka još nije donesena. Istovremeno, roditeljima pokojne djevojčice koji su podstanari s malim djetetom i dalje sjeda ovrha na plaću. Nju je pokrenula udruga Hrabro dijete, potražujući 200.000 kuna sudskih troškova zbog spora koji su roditelji Nore Šitum izgubili.

>>Sudovi su sve odluke donosili u korist udruge Hrabro dijete - koja je novac za Noru trošila na sebe

>>Ustavni sud nam odgovorio zašto u 2,5 godine nisu odgovorili na žalbu roditelja Nore Šitum

"Odluka u roku tri mjeseca"

"Na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske zaprimljena je 27. studenoga 2015. pod brojem Rev-3049/15 revizija tužitelja Đane Atanasovske i Ivice Šituma protiv tuženika Udruge roditelja oboljele i liječene od malignih bolesti "Hrabro dijete" Nova Gradiška. Revizija je izjavljena protiv presude Županijskog suda u Slavonskom Brodu br. Gž-1183/15-2 od 14. rujna 2015. godine kojom je odbijena žalba tužitelja i potvrđena presuda Općinskog suda u Slavonskom Brodu, Stalna služba u Novoj Gradišci br. P-367/15-4 od 3. travnja 2015. godine. Prvostupanjskom presudom odbijen je zahtjev tužitelja za isplatu iznosa od 4.388.224,65 kn, zajedno sa zateznom kamatom, te su tužitelji obvezani tuženiku nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 155.068,75 kn, sa zateznom kamatom od 3. travnja 2015. do isplate.

Navedeni revizijski predmet uzet je u rad i odluka Vrhovnog suda povodom revizije bit će donesena u roku od tri mjeseca", to nam je odgovorila Sanja Katušić-Jergović, pomoćnica glasnogovornika Vrhovnog suda Republike Hrvatske sredinom listopada 2017. godine.

Danas nam je tajnik Vrhovnog suda Vihor Kušpilić odgovorio da se "predmet Vrhovnog suda posl. br. Rev-3049/15 nalazi u radu i odluka još nije donesena".

Žalba Ustavnom sudu, koji čeka odluku Vrhovnog suda

Norini roditelji, Đana Atanasovski i Ivica Šitum, prije više od dvije i pol godine podnijeli su žalbu Ustavnom sudu, tražeći da se sredstva preostala od akcije za Noru zamrznu kako ih udruga Hrabro dijete više ne bi mogla trošiti na isplate plaća, regrese i božićnice, o čemu smo više puta pisali.

S Ustavnog suda odgovorili su nam da ne mogu odgovoriti na žalbu sve dok Vrhovni sud ne donese odluku o reviziji nad presudom koju smo naveli na početku teksta.

Tako roditelji Nore Šitum već godinama traže pravdu na sudu, a istovremeno plaćaju ovrhu samo zato što su htjeli da se novac koji su građani uplaćivali za liječenje njihova djeteta troši transparentno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara