Norveška podupire hrvatsko približavanje NATO-u

HRVATSKA će od Norveške dobiti potporu približavanju Sjevernoatlantskom savezu, kao i norveška iskustva u reformi oružanih snaga i organiziranju obalne straže, rekao je u četvrtak u Zagrebu ministar obrane Berislav Rončević nakon sastanka s norveškom ministricom Kristin Krohn Devold.

Norveška će Hrvatskoj prenijeti svoja iskustva i poduprijeti je u vezi s ulaskom u NATO, a "ministrica Devold predstavila je i norveški model organizacije obalne straže koja se upravo osniva u Hrvatskoj", rekao je Rončević.

Prema riječima hrvatskoga ministra, dvije će zemlje razmjenjivati i iskustva na reformi vojske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reforma oružanih snaga nije važna zbog pomanjkanja novca, već zbog poboljšanja kvalitete", rekla je ministrica Krohn Devold i naglasila kako Hrvatska i Norveška, obje pomorske zemlje, dijele još jednu sličnost, "obje su u prošlosti ratovale sa susjedima".

"Norveška je sad sa svojim susjedima najbolji prijatelj, a i Hrvatska sad vodi susjede u europsko prijateljstvo", rekla je Devold.

Dvoje ministara dogovorilo je buduću suradnju oko ustrojavanja hrvatske obalne straže, reforme oružanih snaga i sudjelovanja u mirovnim misijama. "U njima su", prema riječima hrvatskoga ministra, "obje zemlje aktivne jer su takve misije odgovor izazovima suvremenoga svijeta i snažan doprinos izgradnji domokratskijih društava u zemljama kojima je takva pomoć potrebna".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara