Norveška: Rođena prva beba u kraljevskoj obitelji nakon 30 godina

NORVEŠKA princeza Martha u utorak je navečer rodila djevojčicu, prvu bebu u kraljevskoj obitelji nakon 30 godina.

"Ovo je sretan dan za sve norveške ljude", izjavio je premijer Kjell Magne Bondevik nakon rođenja male princeze u glavnoj bolnici u Oslu.

Djevojčica će se zvati Maud Angelica i ovom je trenutku treća u nasljednom nizu norveške krune, iza princa prijestolonasljednika Haakona i svoje majke. Ime je dobila po prvoj norveškoj kraljici nakon stjecanja neovisnosti 1905. godine i ujedno praunuke britanske kraljice Victorije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maud je prva beba rođena u kraljevskoj obitelji nakon Haakona u srpnju 1973. godine. Prema nasljednoj liniji, krunu će nasljediti princ Haakon (29) iako je mlađi od sestre Marthe (31) zbog muškog prvenstva. Taj je zakon, međutim, promijenjen 1990. godine i Maud će imati prvenstvo nad svojom budućom braćom. U nasljednom nizu će ipak pasti za koje mjesto u slučaju da Haakon dobije vlastitu djecu.

Rođenje Maud moglo bi popraviti popularnost monarhije u Norveškoj. Naime, za razliku od nekih drugih monarhističkih zemalja, mnogi Norvežani smatraju da se njihova kraljevska obitelj pretjeruje u skromnosti i približavanju običnim ljudima. Inače tradicionalno snažna potpora monarhiji u Norveškoj znatno je opala posljednjih godina jer su i Haakon i Martha stupili u brak s pučanima, k tome i prilično kontroverznima.

Marthin suprug je skromni književnik, čija djela više iritiraju nego što oduševljavaju čitatelje, a Haakonova supruga je razvedenica s djetetom iz prvog braka. Odlukom kralja Haralda ono nema nikakvih kraljevskih prava ili titula.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara