Norvežani i Britanci gradit će najveću morsku vjetroelektranu na svijetu

Norvežani i Britanci gradit će najveću morsku vjetroelektranu na svijetu
Foto: EPA

NORVEŠKOM Equinoru i britanskom SSE Renewablesu povjeren je posao izgradnje najveće svjetske vjetroelektrane na moru u teritorijalnim vodama Velike Britanije, što je investicija vrijedna 10,2 milijarde eura.

Dvjema energetskim grupama dodijeljeni su ugovori za razvoj tri velika priobalna projekta vjetroelektrana na području Dogger Banka u Sjevernom moru kapaciteta 3,6 gigavata, za koje se očekuje da će proizvesti dovoljno energije za opskrbu ekvivalenta 4,5 milijuna britanskih domaćinstava, stoji u priopćenju Equinora.

Vjetropark će se sastojati od tri projekta, Creyke Beck A, Creyke Beck B i Teesside A, s kapacitetima proizvodnje od po 1,2 gigavata struje.

Cijena megavata struje oko 45 eura

Investicija obuhvaća razdoblje od 2020. do 2026. godine, pri čemu bi konačna odluka o prvom projektu trebala biti donesena tijekom iduće godine. Početak proizvodnje električne energije planiran je za 2023. godinu.

Trenutna je veleprodajna cijena megavata struje oko 45 eura.

"Sada je više nego jasno da što više vjetroelektrana na moru izgradimo, to će nam manji biti računi za električnu energiju", rekao je John Sauven, šef Greenpeacea u Velikoj Britaniji, pozivajući britansku vladu da "bude ambicioznija kako bi suzbila klimatske poremećaje".

SSE, čije je sjedište u Škotskoj a dionice su mu izlistane na Londonskoj burzi, bit će nadležna za izgradnju vjetroelektrane, a Equinor će biti operator.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara