Nova afera HDZ-a na pomolu: Namještanje natječaja i "pumpanje" cijene prometnice kod Zadra za 200 milijuna kuna?

NA PITANJE zastupnika Ivice Pančića o izgradnji spojne ceste Gaženica-čvor Zadar2 upućeno premijeru Sanaderu, vezano uz opetovano poništavanje natječaja i dodjeljivanje radova tvrtki "Viadukt" čiji je projekt 200 milijuna kuna skuplji od jednog projekta predloženog ranije, HDZ je odgovorio hitnom presicom.

"Radi se o običnim lažima i izmišljanju afera od strane SDP-a. Pitanje je postavljeno premijeru, a ne meni kao resornom ministru, i postavio ga je Pančić, a ne Ingrid Antičević -Marinović koja živi na zadarskom području i zna da s izgradnjom te ceste nema ništa sporno." - rekao je ministar mora, turizma, prometa i razvitka  Božidar Kalmeta. 

"Postojao je samo jedan natječaj na koji se javilo 22 ponuđača, a od šest ponuda koje su zadovoljavale, izabrana je najjeftinija, i to od Viadukta, koji je ponudio da će izvesti radove za 446 328 000 kuna, u roku od 2 godine. Trasa je duga 17 kilometara i ima četiri čvora. Radovi su započeli 2005. godine i cesta bi trebala biti puštena u promet na ljeto ili poslije ljeta. " - dodao je Kalmeta,rekavši da je podatke dobio od Hrvatskog autokluba.

Na pitanje zbog čega je ta afera uopće spomenuta u obliku zastupničkog pitanja, Kalmeta je rekao kako zna da je tu prometnicu počeo problematizirati nositelj liste SDP-a u jednoj općini koji se zove Eduard Šprljan koji je ujedno i novinar Slobodne Dalmacije. "Kako objašnjavate to da je dotični gospodin i u politici i novinar, prepuštam vama" - završio je ministar.

"Drago mi je što je Kalmeta reagirao, ali ovdje je na djelu čista mafija koja se sastoji od Ministarstva, Instituta Građevinarstva Hrvatske (IGH), Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta. U izgradnji koju financiraju hrvatski porezni obveznici postoji mafijaška hobotnica sa četiri traka i čudno je što cijelo vrijeme poslove dobiva istih šest građevinskih tvrtki, među kojima je i 'Viadukt'." - reagirao je Pančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krajem 2003. godine Hrvatske ceste su procijenile vrijednost ove prometnice na 283 milijuna kuna, zatim je ta cijena napumpana od strane gospodina Živka Kolege na 375, a zatim dolaskom Kalmete na preko 400 milijuna kuna." - dodao je.

"Moguće je da izgradnja ceste poskupi za oko 10 posto, ali jedino mafija na Siciliji može povećati toliko cijenu jedne ceste - čak za 80 posto! To je čisti mafijaški posao." - rekao je Pančić.

SDP će ovih dana zatražiti od Državnog odvjetništva da ispita radi li se tu o bespotrebnom napumpavanju cijene, a ako se utvrdi da je to točno, onda Vlada može "odletjeti". Ali, IGH neće biti revizor jer se zna kako su oni dobili posao, i u budućoj vlasti IGH neće biti glavni konzultant za radove. IGH je privatna tvrtka i nije u redu što se ona uvijek pojavljuje u ovakvim poslovima

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara