Nova afera na pomolu: U ministarstvu Vesne Pusić ilegalno isplatili tajnici 300.000 kuna?

Nova afera na pomolu: U ministarstvu Vesne Pusić ilegalno isplatili tajnici 300.000 kuna?

Foto: FAH

DRŽAVNA revizija utvrdila je nepravilnosti u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za vrijeme mandata Vesne Pusić, i to vezano uz isplate prema ugovoru o djelu.

Naime, od 2013. godine do kraja prošle godine administrativnoj tajnici zaposlenoj u Ministarstvu isplaćeno je skoro 300.000 kuna bruto preko ugovora o djelu za poslove koje je trebala obavljati u sklopu redovitog rada.

Ministarstvo je s jednom zaposlenicom koja je prema rješenjima bila raspoređena na radno mjesto administrativne tajnice u Kabinetu ministra i za što je primala plaću za redovan rad, u srpnju 2013. te u siječnju i prosincu 2014., zaključilo ugovore o djelu za obavljanje poslova prikupljanja i obrade dokumentacije te drugih poslova.

"Na temelju navedenih ugovora o djelu, zaposlenici je u 2013., 2014. i 2015. isplaćena novčana naknada (28 mjesečnih isplata) u ukupnom iznosu 297.783,00 kn bruto, od čega se na isplate (dvanaest mjesečnih isplata) u 2015. odnosi ukupno 120.808,00 kn bruto.

Odredbama članka 62. Zakona o državnim službenicima (Narodne novine 49/12 - pročišćeni tekst, 37/13, 38/13 i 1/15), propisano je da se pojedini poslovi koji se obavljaju u državnom tijelu, osim poslova koje obavljaju državni službenici iz članka 3. stavka 2. ovoga Zakona, mogu na temelju ugovora o djelu povjeriti pružateljima stručnih usluga izvan državne službe. Nadalje, odredbama članka 3. navedenog Zakona je, između ostalog propisano da poslove u državnim tijelima obavljaju državni službenici i namještenici. Državni službenici su osobe koje u državnim tijelima kao redovito zanimanje obavljaju poslove iz djelokruga tih tijela, a namještenici su osobe koje u državnim tijelima rade na pomoćno - tehničkim poslovima i ostalim poslovima čije je obavljanje potrebno radi pravodobnog i kvalitetnog obavljanja poslova iz djelokruga državnih tijela.

Iz navedenog proizlazi da se sa zaposlenicom Ministarstva za obavljanje poslova prikupljanja i obrađivanja dokumentacije te drugih poslova, nisu smjeli zaključivati ugovori o djelu. Navedene poslove za koje su zaključeni ugovori o djelu, zaposlenica je trebala obavljati u okviru svojih redovnih poslova na koje je raspoređena prema rješenjima Ministarstva i za što je primala plaću za redovan rad", stoji u izvješću.

Pusić nedostupna za komentar

Državna revizija dostavit će izvješće, u kojemu se vidi kako je u MVEP-u prekršen zakon spornim ugovorima, DORH-u i Saboru.

Probali smo kontaktirati Vesnu Pusić, no nije bila dostupna do trenutka objave ovog članka.

Cijelo izvješće pročitajte u nastavku:

Ministarstvo Vanjskih i Europskih Poslova REVIZIJA by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara