Nova afera oko Latinice, političari uznemireni zbog "Tuđmanove ostavštine"

JUČERAŠNJA HTV-ova emisija Latinica još jednom je uzburkala duhove hrvatske javnosti. Vrlo zanimljivom temom "Tuđmanova ostavština" kojom je emisija jučer pokušala prikazati neke od događaja koji su obilježili noviju hrvatsku povijest, Latin je dotakao u politički "osinjak" te izazvao burne reakcije političkih moćnika.

Hrvatski sabor, tj. zastupnici HDZ-a, HSP-a i DC-a tražili su jutros, prije početka predviđene  rasprave o Izvješću o radu Vijeća i Ravnateljstva HRT-a, da se ravnatelj nacionalne TV kuće Mirko Galić očituje o emisiji. Sabornici su Galića pozvali na red jer su nezadovoljni načinom na koji je "Latinica" prikazala neke političke ideje koje je zastupao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

"Emisija je odrađena neprofesionalno", rekao je danas glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić te dodao kako će se nadležna HRT-ova tijela očitovati o slučaju.

"Na HTV-u imamo pravilo da se o svemu može govoriti otvoreno, ali ne i površno, pristrano, jednostrano i tendenciozno, a svega toga je u toj Latinici bilo." - smatra Galić te dodaje da će takav neprofesionalizam biti adekvatno kažnjen.

Jučerašnja emisija se u prilogu Edija Škovrlja i Milana Majerovića Stilinovića, koji se dotakao i zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata na zadarskom području, vrlo kritično osvrnula na tadašnju Tuđmanovu politiku, nakon čega je novinar i publicist Nenad Ivanković, jedan od gostiju pro Tuđmanove politike, reagirao riječima kako mu se čini kao da je prilog izrađen u Beogradu.

Ivanković je prigovorio kako u prilogu ima neistinitih teza, te je rekao da je to nedopustivo. Zasmetala ga je i konstatacija o hrvatskoj valuti kuni koja je zamijenila hrvatski dinar, pa se konsternirano zapitao žive li on i ostali gosti Latinice u istoj zemlji.

U raspravu se uključio i bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić koji je također bio nezadovoljan načinom na koji je emisija prikazala Tuđmana i tadašnju državnu politiku.

Vekić je posebno bio nezadovoljan idućim prilogom u emisiji, autora Saše Kosanovića, koji je oštro napao Tuđmanovu ideju o izgradnji jedinstvenog memorijalnog centra za sve žrtve drugog svjetskog rata iz Hrvatske na području današnjeg jasenovačkog spomen područja.

Vekić se prilogu uglavnom protivio tezom kako osim Jasenovca postoji i jama Jazovka, poznata po hrvatskim žrtvama komunističkog režima.

S druge strane, kontra te Tuđmanove ideje, u prilogu su se pojavili povjesničar Slavko Goldstein koji ju je nazvao "lošom i gotovo perverznom idejom u službi tzv. politike pomirenja", dok je novinar Feral Tribunea Marinko Čulić podsjetio kako je upravo radi kritiziranja te Tuđmanove ideje završio pred sudom, no Tuđman je spor izgubio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od gostiju u studiju koji su kritizirali Tuđmanovu politiku moglo se čuti svjedočenje prof. Milana Kangrge koji je opisao stravične prizore koje je tijekom rata vidio u srpskim selima na zadarskom području, te je konstatirao kako su se takve stvari za vrijeme Tuđmana događale bez sankcija za odgovorne.

Jedna od urednica i voditeljica na zagrebačkom Radiju 101 Zrinka Vrabec Mojzeš rekla je kako nitko od gostiju koji kritiziraju Tuđmanovu politiku ne niječe zločine počinjene nad Hrvatima, ali je istaknula kako su neki potezi bivšeg hrvatskog predsjednika bili loši te nisu pogodovali Hrvatskoj.

Tu je uz propalu ideju Jasenovac spomenula i odluku o gašenju Radija 101, te još neke poteze u kojima su ratni reporteri početkom 90-ih godina bili smjenjivani po kriteriju političke (ne)podobnosti.

Rasprava je u studiju postala vrlo živa i gosti su se međusobno nadglasavali, a u sličnom je raspoloženu emisija i završila.

Gledatelji HTV-a mogli su već tijekom iste večeri vidjeti reakciju i sina Franje Tuđmana, Miroslava, koji je povodom uhićenja Ante Gotovine gostovao u emisiji "Otvoreno".

Tuđman se na samom završetku emisije obratio voditeljici Hloverki Novak-Srzić te je rekao kako ima kritiku na "Latinicu" koja je svega dva sata prije "Otvorenog" bila emitirana na HTV-u. Voditeljica, koja je u "Latinici" i sama  bila prozvana klimoglavom s Prisavlja, rekla je kako emisiju nije gledala te ju zbog toga nije mogla komentirati.

Čak se i SDP-ov predstavnik u "Otvorenom" složio kako je Latinica napravljena "dosta tendeciozno".

Bilo kako bilo, Latinica je još jednom uspjela uzburkati duhove bliže hrvatske prošlosti, a hoće li Latin zbog toga ostati bez posla na Prisavlju, tek će se vidjeti.

Foto: Montaža HTV-ovih screenshotova

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara