Objavljena nova anketa, evo kako bi se glasalo da su danas izbori

Objavljena nova anketa, evo kako bi se glasalo da su danas izbori
Foto: Nova TV

HRVATSKA u srpnju bira 10. saziv Hrvatskog sabora od neovisnosti. Izborna kampanja je započela, a Dnevnik Nove TV, u svom redovitom Crobarometru koji provodi agencija IPSOS, donosi prvo istraživanje stranaka i koalicija koje izlaze na birališta.

HDZ, Restart, Škorina koalicija. I to je to

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) izlazi na birališta s trenutnom potporom od 28 posto. Ono što je HDZ-u važnije je da SDP-ova koalicija nazvana Restart nije pretekla vladajuće. Restart koalicija na izbore izlazi s potporom od 24,9 posto potpore birača, a Miroslav Škoro sa svojim Domovinskim pokretom na desnici je okupio Suvereniste i Blok za Hrvatsku te zajedno dobivaju 13,5 posto potpore birača. 

HDZ-ovo biračko tijelo je i dalje tradicionalno više zastupljeno među starijim biračima iznad 60 godina, u ruralnijim sredinama. Isto tako, u HDZ-u ne trebaju za sada strahovati - Slavonija je i dalje najjača utvrda i to s 38 posto birača, dok bi se možda mogli zabrinuti za glasače u Dalmaciji gdje je stranka jaka kao i na razini države. Inače je HDZ u Dalmaciji imao veću potporu, ponekad i 40 posto. 

SDP baš kao i HDZ najveću potporu ima među biračima koji su stariji od 60 godina. Zanimljivo, malo veću potporu mogu računati među ženskim biračima. SDP je tradicionalno jak u Zagrebu s 28 posto potpore, kao i na Sjeveru Hrvatske. 

Škorina koalicija Domovinskog pokreta, Suverenista i Bloka za Hrvatsku čini se da ima ravnomjerno raspoređene birače od sjevera do juga, i istoka i zapada, dok najmanju potporu imaju među biračima u Zagrebu - tek 9 posto.  

Most se bori za izborni prag

Most, koji završava još jednu parlamentarnu sezonu osipanjem zastupnika na početku izbora, bori se i za političko preživljavanje. Trenutno su na 4,8 posto potpore građana. No ni 6 posto neće biti garancija da se ulazi u Hrvatski sabor. Očekivano, izborni prag prelaze u Dalmaciji i u Zagrebu. 

Od ostalih koalicija najbolje prolazi još jedna lijeva koalicija Možemo! – Zagreb je naš, Nova ljevica i OraH s potporom od 2,6 posto. Odmah iza njih je koalicija Pametno i Fokus s 2,4 posto. Ivan Pernar na izborima može računati s također 2,4 posto. Nedavno formirana Stranka s Imenom i Prezimenom ima potporu od 2,2 posto. Živi zid - nekada treća politička opcija, sada na izbore ide u koaliciji s Promijenimo Hrvatsku i dobili bi 1,9 posto potpore.

IDS ima stabilnu bazu u Istri, a može računati na 1,8 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno bi dobile 3,8 posto, a protežu se od ljevice do desnice.

Tako HDSSB ima 0,8 posto, a stranka Milana Bandića koja je još početkom godine bila oko 3 posto sada je na 0,7 posto potpore građana. HNS s novim predsjednikom Predragom Štromarom kreće u izbore s potporom od 0,7 posto. HSLS kao najstarija politička stranka bori se također za političko preživljavanje i u izbore ulaze s 0,4 posto potpore. 

Većina građana pesimistična i nezadovoljna

Hrvatska se vratila u normalnu i tako je većina građana opet pesimistična. Takvih je 61 posto, dok je optimista 30 posto, a 9 posto građana nema stav po tom pitanju. Podsjećamo, prošlog mjeseca vladao je probuđeni optimizam kada je 50 posto građana mislilo da zemlja ide u dobrom smjeru. 

Jednako tako većina građana ne slaže se s radom vlade na odlasku. Njezine politike ne podupire 51 posto građana, a odobrava njih 40 posto. Još prošloga mjeseca 60 posto građana odobravalo je rad vlade.

* Istraživanje je provela agencija IPSOS u sklopu redovitog Crobarometra na 1005 građanina od 18 do 21. svibnja. Istraživanje je zbog mjera zaštite provedeno telefonskim putem. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara