Nova anketa: Nakon ogromnih afera HDZ opet raste

Nova anketa: Nakon ogromnih afera HDZ opet raste
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

HDZ je rekonstrukcijom zaustavio pad potpore. SDP i ostale stranke bez većeg su rasta ili pada potpore. Što građani misle o političkim strankama, pokazuju rezultati Crobarometra, redovitog istraživanja agencije IPSOS koje objavljuje Dnevnik Nove TV. Važno je napomenuti da istraživanje obuhvaća razdoblje afera i ostavki, ali ne i sam čin rekonstrukcije vlade koji se dogodio kada je istraživanje već bilo pri kraju.

HDZ zaustavio pad

HDZ je nakon šest mjeseci zaustavio poniranje. U kolovozu, nakon rekonstrukcije vlade, stranka prvi put bilježi rast potpore, sada su na 27,4 posto. Prošli mjesec su bili na 24,2 posto. SDP je i dalje u svojevrsnoj političkoj renesansi, nisu se približili HDZ-u, ali stabilni su s potporom petine birača, točnije njih 21 posto. Prošli mjesec su imali slične brojke, tada ih je podržalo 21,4 posto ispitanih.

Lista Mislava Kolakušića je treća, ali i ovaj mjesec s manjom potporom, može računati na 6,1 posto. Unutar izbornog praga je, također s manjom potporom u odnosu na mjesec prije, Most sa 6 posto potpore.

Stranke koje trebaju i HDZ-u i SDP-u

Na petom se mjestu, iz mjeseca u mjesec, izmjenjuju Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića i HSS Kreše Beljaka. U kolovozu peti izbor birača je Bandić Milan 365 - Stranka i rada i solidarnosti s potporom od 4 posto. Živi zid ili ono što je od njega ostalo ima potporu od 3,6 posto ispitanika. HSU je na 2,5, a HSS na 2,2 posto potpore. IDS je na 2,2 posto. Stranka Pametno mjesec završava s potporom od 1,9 posto, Pernarova stranka je na 1,9 posto, a Hrast na 1,8 posto. HNS kao manjinski partner HDZ-a je na 1,7 posto potpore. Neovisni za Hrvatsku imaju potporu od 1,5 posto, a stranka Promijenimo Hrvatsku je kolovoz završila s potporom od 1,4 posto. Tu su još i Abeceda demokracije s 1,3 posto i Zelena lista s 1,1 posto, dok je START sada s potporom od 1 posto. Stranke koje bilježe manje od 1 posto potpore birača zajedno osvajaju 3,8 posto, a neodlučnih birača je 7,4 posto.

Napomena

Istraživanje je provela agencija IPSOS  između 1. i 20. u mjesecu na 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara