Nova atrakcija u Zadru: Pozdrav janjcu

Nova atrakcija u Zadru: Pozdrav janjcu
Foto: Index/Dalmacija Danas

POSTOJI samo jedan točan odgovor na pitanje zašto je nepoznat netko termički obradio janje na zadarskoj rivi i zašto bi nekome uopće palo na pamet ispeći ostatak nesretne životinje na kamenom rubu obale, točno iznad mora - zato što može.

>> Nasred zadarske rive ispekli janje

Nevažno je pritom jesu li počinitelji domaći ljudi koji su iz umjetničkih pobuda odlučili na rivu dovesti tradicionalni način pripreme ovčjeg mladunca ili možda turisti koji su se poželjeli prilagoditi mjesnim običajima okretanja životinjskog trupla iznad vatre.

Dobro, reći će netko zlovoljan, okretanje janjca na ražnju nije mjesni običaj, to se ni u Hrvatskoj ne radi po rivama i na gradskim trgovima, što je točno.

Ali nije bitno.

Hrvatske rive su Dalmacija u malom

U Hrvatskoj se po rivama i gradskim trgovima trči za ljudima zbog pogrešnog porijekla. U Hrvatskoj, ima divnih primjera kao dokaz, čudesno obogaćene obitelji na rivama usred turističkih mjesta čitavo ljeto izvode ambiciozne građevinske radove, uz suglasnost svih vlasti - od lokalnih, do državnih.

U Hrvatskoj su se, u Dalmaciji konkretno, jezgre čitavih gradova pretvorile u golemi restoran koji u atmosferu ispušta miris loše hrane. U Hrvatskoj obala služi za kojekakav otpad, nalijevanje betona, maštovito postavljanje stolova i stolica s dozvolama i bez njih, jezive scensko-glazbene pokušaje. 

Novi oblik maltretiranja obale

Skoro sve što Hrvati rade sa svojom obalom i priobaljem posljednjih desetljeća izgledalo je kao uvertira u ono što smo vidjeli na zadarskoj obali i što je na društvenim mrežama poslužilo kao povod za zgražanja.

A zadarski pozdrav janjcu, zapravo, nije ništa novo. Tek nešto drugačiji oblik maltretiranja obale.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara