Nova HRT-ova anketa: HDZ je daleko najjači, ljudima je dosta Uljanika

Nova HRT-ova anketa: HDZ je daleko najjači, ljudima je dosta Uljanika
Screenshot: HRT

U DNEVNIKU HRT-a večeras je predstavljen HRejting. Riječ je o, kako su kazali, dosad najvećem istraživanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska jedna izborna jedinica.

HRejting obuhvaća 1400 ispitanika pa je statistička pogreška +/- 2,62%.

Prva anketa provedena je od 13. do 18. ožujka. U tom su razdoblju dominirali izvanredni izbori u Ličko-senjskoj županiji, ali i danas aktualni problemi u brodogradnji.

Ljudima dosta financiranja Uljanika

Što se tiče Uljanika, građani ga ne bi više plaćali.

Samo 29,9 posto ispitanih i dalje bi financiralo Uljanik iz proračuna, 56,6 posto ne bi, ostali ne znaju.

Zanimljiv je i stav glasača pojedinih stranaka o financiranju Uljanika.

Više od 65% HDZ-ovih birača stalo je na stranu ministra financija Gorana Marića i protiv je daljnjeg proračunskog spašavanja brodogradnje, a njih manje od 20% sklonije je pomaganju koje zagovara ministar gospodarstva Darko Horvat.

Da brodogradnju ne treba dalje financirati iz proračuna, smatra i gotovo 60% birača SDP-a te 59% birača Živog zida.

Čak 82,4 posto birača Mosta ne želi da država i dalje financira brodogradnju.

Jedini koji su za državnu intervenciju birači su IDS-a - njih gotovo 70%.

Koje razloge za financiranje iz proračuna i protiv navode ispitanici?

Za najviše, 26,5% ispitanika, spašavanje radnih mjesta glavni je argument za nastavak spašavanja brodogradnje iz državne blagajne. Malo manje, 23%, smatra da su problem nesposobne uprave pa uz postavljanje sposobnijih i uvođenje reda brodogradnja za njih ima budućnost. Oko 21% smatra da je brodogradnja naša jedina velika industrija ili da Hrvatska treba ostati pomorska zemlja.

Zašto ne treba više financirati brodogradnju iz proračuna?

Većina onih koji su protiv nastavka državnih potpora kažu: "Previše smo i dosad uložili u brodogradilišta" - njih gotovo 46%. Oko 9,7% smatra da je domaća brodogradnja trajno uništena, a 7,6% da smo brodogradilišta trebali odavno zatvoriti.

HDZ daleko najjači

Što se tiče podrške strankama, HDZ je uvjerljivo najjači, a podupire ga 27,8 posto ljudi.

Drugi je, s 11% manje, SDP - ukupno 16,5%. Treći je Živi zid koji uživa potporu 10,6%, a izborni prag još prelazi Most sa 6,4%.

U skupini iznad 3% potpore su HSS s 3,8%, Neovisni za Hrvatsku s 3,5% i nedavno registrirani Start Dalije Orešković s 3,2% potpore.

Ispod 3% su stranka zagrebačkog gradonačelnika, a uskoro možda i počasnog doktora znanosti - Milana Bandića, Glas ima 2,5%, na 2,4% je Pametno, a iza njih vladajući HNS.

Hrast, koji je u sabor ušao preko HDZ-ove liste, uživa potporu 1,7% birača, a IDS bi u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici dobio 1,3% glasova. Ispod jedan posto su HSLS i HSU, a svi ostali dijele 3% glasova. Neodlučnih je birača, prema HRrejtingu, 11,3%.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara