Nova Intelova beba - Centrino Atom

INTEL je predstavio novu liniju procesora Atom koja se odlikuje malim dimenzijama i smanjenom potrošnjom energije, a prvenstveno su namijenjeni su mobilnim internetskim uređajima.

Razvoj ovih procesora odvijao se pod imenima Silverthorne i Diamonville, temelje se na sasvim novoj arhitekturi procesora uz zadržavanje "kostura" procesora visokih performansi poput Core 2 Duo.

Atom procesori biti će iznimno malih dimenzija, oko 25 kvadratnih milimetara, što se može zahvaliti 45-nanometarskom procesu proizvodnje. Male dimenzije, također omogućuju štednju energije potrebne za hlađenje na način da hladnjak koji hladi procesor iskoristi energiju između 0,6 i 2,5 vata za procesore radnog takta do 1,8 GHz, dok je za "običan" Core 2 Duo procesor potrebno oko 35 vata.

Samo predstavljanje procesora ne bi bilo potpuno da nije predstavljena Intel Centrino Atom platforma, kodnog imena Menlow. Budućnost Centrino Atom procesora planira se uz male prijenosne internetske uređaje, potrošačku elektroniku i ugradnju u najosnovnija stolna te najjeftinija prijenosna računala.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara