Nova istraga o ubojstvu Zorana Đinđića

Nova istraga o ubojstvu Zorana Đinđića

SRPSKA policija potvrdila je autentičnost transkripata razgovora vođa "zemunskog klana", u kojima stoji da su u siječnju 2003. godine dogovarali ubojstvo pokojnog srpskog premijera Zorana Đinđića. Press prenosi kako je tajna policija znala za planirano ubojstvo najmanje dva mjeseca prije, ali da ništa nije učinila kako bi ga zaštitila.

Spomenuti transkripti razgovora između Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma, arhivirani su u BIA, ali su navodno njihovi prijepisi nestali iz policije. Jučerašnje otkriće Pressa o tome kako su tajne službe bile upoznate s pripremom za ubojstvo Đinđića, ignorirala je kompletna vlast u Srbiji - policija tužiteljstvo i političari.

Transkripti su autentični

"Transkripti koje je Press objavio su vjerodostojni prepisi originalnih transkripata. Njihov sadržaj je točan i poznat je policijskim operativcima koji su radili na ovom slučaju. Koliko nam je poznato, snimke ovih prisluškivanih razgovora arhivirane su u BIA-i. Transkripte, prijepise tih snimaka, prema nekim saznanjima, imao je Milan Obradović, bivši načelnik beogradske policije", izjavio je za Press visoki dužnosnik srpskog MUP-a, koji je inzistirao na anonimnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako postoji sumnja da je Obradović prilikom odlaska s funkcije 2004. godine sporne transkripte uzeo sa sobom, ali on sam jučer nije bio dostupan za komentar. Jedan od najbližih suradnika pokojnog Đinđića, vođa LSV-a Nenad Čanak, kazao je kako su Đinđića upozoravali da mu se sprema ubojstvo još krajem 2002. godine. Čanak je u to vrijeme bio jedan od vođa DOS-a te je istaknuo kako nije znao da postoje sporni transkripti.

Đinđić sve vidio kao teoriju zavjere

"Gde ti je, bre, duša?! Opet tvoje teorije zavere, kao i uvek...", bila je Đinđićeva reakcija na upozorenje tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Dušana Mihajlovića o tome kako se sprema ubojstvo na visokog dužnosnika u srpskoj vladi. Mihajlović je Đinđića i ostale vođe DOS-a na to upozorio na njihovom sastanku u studenom 2002. godine, dodavši kako bi se nakon spomenutog ubojstva trebala dogoditi još po dva ubojstva vođa DOS-a svakodnevno, kako bi se izazvao kaos u Srbiji te državni udar.

K.S.
Foto: Press

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara