Nova knjiga Miroslava Radmana veliki je hit u Francuskoj

Foto: Screenshot Canal+

NAJNOVIJA knjiga Miroslava Radmana "Prevazići naša biološka ograničenja" postala je veliki hit u Francuskoj, te su posljednjih dana o njoj izvijestili svi važniji francuski mediji, stoji u priopćenju za medije koje je poslala PR agencija koja predstavlja popularnog znanstvenika.

U njoj Radman govori o životu i smrti, istraživanju i istraživačima, te o duhu vremena u kojem živimo, naglašavajući potrebu da se emancipiramo i od ograničenja svoje i od groznih tradicija koje njegujemo kao paraziti koji koče razvoj.

Književna kritičarka Chantal Le Montagner knjigu je označila kao početak novog žanra, i proglasila je najboljom knjigom koju je pročitala ove godine. "Skoro svi veliki problemi i izazovi našeg vremena analizirani su na nov način sa svima razumljivim zdravim razumom", napisala je.

Miroslavu Radmanu čast je ukazana i time što se, nakon 28. siječnja 2010. godine, po drugi puta pojavio a naslovnici najčitanijeg francuskog tjednika "Le Point".

Radman je ostao pomalo iznenađen ponovnom pojavom na naslovnici, što je shvatio kao znak "da ga je francuska novinarska profesija izabrala kao stjegonošu francuske znanosti ili barem njenog interpretatora".

"Zadovoljstvo mi je što je u istom broju uz pet strana o meni, mojoj knjizi i istraživanjima objavljeno i deset strana o petnaest vodećih francuskih znanstvenika iz svih domena, jer bih bez toga zaslužio sumnju, pa čak i zavist svojih francuskih kolega", kazao je Radman, uz napomenu kako se nikad nije najavio nijednom francuskom novinaru kako bi izazvao pisanje o sebi.

Dva Hrvata članovi Francuske akademije znanosti


Miroslav Radman ovogodišnji je dobitnik najprestižnije europske nagrade na području mikrobiologije FMES - Lwoff Award, te je redovni član Francuske akademije znanosti. Prije njega još je samo jedan Hrvat imao tu čast, a to je Ruđer Bošković koji je bio dopisni član prestižne akademije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara