Nova kobna pogreška NATO-a: U raketiranom konvoju u Afganistanu poginuo 21 civil

Nova kobna pogreška NATO-a: U  raketiranom konvoju u Afganistanu poginuo 21 civil

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

U RAKETIRANOM konvoju u Afganistanu, koji su snage NATO-a napale u nedjelju projektilima iz zraka vjerujući kako se u njemu nalaze pobunjeničke snage, poginuo je najmanje 21 civil, većinom žene i djeca, prenosi danas britanski BBC.

NATO je potvrdio napad i svoju pogrešku, navodeći kako se raketiranje dogodilo u južnoj provinciji Uruzgan, te da su njihove snage koje su odmah nakon raketiranja došle do konvoja pronašle nekoliko desetaka ubijenih i ranjenih civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zapovjednik američkih snaga u Afganistanu i istovremeni vrhovni zapovjednik NATO-ovih jedinica u tom području, general Stanley McChrystal, osobno se ispričao afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju na počinjenoj kobnoj pogrešci, obećavši punu istragu o odgovornima za propust.

General McChrystal je izrazio žaljenje zbog tragičnog gubitka nevinih života, podsjetivši kako su i američke trupe i NATO snage prisutne u toj zemlji kako bi prije svega štitile civile te da ovakve kobne pogreške umanjuju povjerenje afganistanskog naroda u njihovu misiju.

Zbog toga će NATO, kako je rekao, udvostručiti svoj trud u nastojanju da poljuljano povjerenje afganistanskog naroda što prije vrati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara