"Nova kultura", moćno oruđe japanske diplomacije

"Nova kultura", moćno oruđe  japanske diplomacije
CRTANI film, video igre, stripovi, film, ukratko popularna japanska kultura požnjela je takav uspjeh u inozemstvu da je skupina stručnjaka predložila vladi da međunarodno kulturno priznanje iskoristi kao sredstvo promicanja japanske vanjske politike.

Japanski Forum za međunarodne odnose, neovisni think tank, ocijenio je da bi stručnjaci za japansku kulturu "trebali pridonijeti promicanju japanskih ideala u inozemstvu kako bi uvjerili druge nacije u ispravnost stajališta tokijske diplomacije."

Forum drži da bi slika mira koju Japan pronosi izvozom svojih kulturnih dobara trebala umiriti kontroverze što ih je u inozemstvu pobudilo slanje japanskih vojnika u Irak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Forum se zauzima za to da lokalni obrazovni sustav uzme u ozbir ovu novu moć japanske kulture i pojača učenje jezika i posebice likovnih umjetnosti, povijesti, filozofije i japanske tradicije.

Japanska kultura ostvarila je uspjeh u inozemstvu putem filma (Takeshi Kitano, Akiro Kurosawa), putem industrije manga - japanskog stripa (Jiro Taniguchi, Gosho Aoyama), crtanih filmova kojima se najviše proslavio Hayao Miyazaki, te video igricama kao što su Pokemon, Mario, Gran Turismo.

Takvo oduševljenje podsjeća na popularnost japanskog crteža krajem 19. stoljeća.

Jedan od najboljih promicatelja japanske neokulture u svijetu, nazvane "Nacionalnim Cool Proizvodom", je sineast Miyazaki, nagrađen berlinskim Zlatnim medvjedom za "Avanture male Chichiro".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara