Počelo je: Šprem izabran za predsjednika Sabora, zastupnici prisegnuli

Foto: Dragan Matić, Davor Pongračić/Cropix

ZA DANAS u 10 sati zakazana je konstituirajuća sjednica novog saziva Hrvatskog Sabora, na kojoj će se izabrati novi predsjednik Sabora, potpredsjednik te članova Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Mandatno-imunitetno povjerenstvo podnijet će izvješće o provedenim izborima nakon čega slijedi svečana prisega novoizabranih zastupnika.

Tijek događaja:

13:00 - Od 13.30 sastaju se Odbori koji će predložiti novu vladu, a nastavak sjednice predviđen je za 16 sati.  Mandate su u mirovanje privremeno stavili i Jadranka Kosor i njeni ministri, a vjerojatno će prisegnuti sutra.

12:06 - Konačno se i Željko Kerum pojavio u Saboru

12:00 -  Nakon što su svi prisegnuli, Šprem im je čestitao. Slijedi glasanje za potpredsjednike Hrvatskog Sabora.

11:48 - Kreće prisezanje zastupnika. Svaki od njih moraju reći jedan po jedan: "Prisežem". Prisega glasi, a pročitao ju je Šprem: "Zastupnici su prisegnuli svojom čašću da će dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da će se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da će se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske "

11:43 - Sobol o zamjenama: Zoran Vinković umjesto Bubala, Dunja Špoljar umjesto Siniše Hajdaša Dončića, Sponza umjesto Jakovčića, Ana Lovrin umjesto Milana jurkovića, Ada Damjanac umjesto Zlatka Komadine. Ante Babić umjesto Damira Krstičevića, Zoran Vasić umjesto Marine Lovrić Merzle, Šima Đurđević umjesto Danijela Marušića, Branka Jurić Martinčev umjesto Gorana Pauka. Dinko Bošnjak umjesto Ante Sanadera, Igor Češek umjesto Vladimira Šišljagica, Ivanka Roksandić umjesto Vesne Škare Ožbolt.

11:37 - Šprem je riječ predao Sobolici. "Povjerenstvo je razmotrilo konačne službene rezultate izbora. Utvrdilo je da u Sabor izabran 151 zastupnik. Donijelo je zaključak, danom konstituiranja prestaje mandat bivšim zastupnicima", rekla je Sobol te počela čitati abecednim redom sve zastupnike u Hrvatskom saboru.

11:36 - Očekuje se nastavak sjednice

11:25 - Sabor je trebapo nastaviti s radom prije 15-ak minuta. Očekuje se nastavak.

11:10 - I u ovom sazivu Sabora imat će nas tko zabavljati: Nevenka Bečić ponosna i nasmijana u Sabornici >>>

10:40 - Održava se kratko domjenak povodom konstituiranja Sabora. Bandić je novinarima kazao kako od nove vlasti očekuje da bude bolja.

10:37 - Šprem je sazvao pauzu od 30 minuta kako bi se Povjerenstvo povuklo i raspravilo a zatim i podnijelo izvješće  o provedenim izborima za Sabor i imenima izabranih zastupnika, o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost, o imenima zastupnika koji obnašaju dužnost nespojivu sa zastupničkom dužnošću pa im zastupnički mandat miruje, o imenima zastupnika kojima mandat miruje na njihov zahtjev te o zamjenicima zastupnika koji umjesto njih počinju obnašati zastupničku dužnost.

10:35 - Biraju se predsjednik, potpredsjednici i članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Jednoglasno je prijedlog prihvaćen: predsjednica je Gordana Sobol, potpredsjednik je Tomislav Čuljak, a članovi su Denona, Jelaš, Vrbat, Topolovec, Đurđević, Sumrak i Drmić.

10:34 - Bebić je zatim sjeo u prvi red pored Jadranke Kosor, koja je jako ozbiljna

10:25 - Novi predsjednik Boris Šprem obraća se zastupnicima. "Poštovani svi prisutni, a posbeno građani koji su nas izabrali. Zahvaljujem se Luki Bebiću na uspješnom vođenju Sabora u prošlom mandatu. Zahvaljujem se na povjerenju koje ste mi dali. Prošlo je 20 godina od stvaranja suverene demokratske Hrvatske, bila je to svojevrsna škola demokracije i parlamentarizma, naši prethodnici nekad nisu izvršavali svoje zadatke, ali smo napredovali. Narod nam je svoj suverenitet posudio. Moramo čuvati najveće vrednote zapisane u Ustavu. Morat ćemo odlučivati a onda biti i odgovorni za nepopularne mjere koje ćemo možda morati donijeti jer su one nužne za boljitak. Moramo pokazati da se ne vodimo stranačkim i ideolopškim ciljevima, već onima grupnima, građanskima. Živimo u teškim, ali izazovnim vremenima. Kriza je zahvatila srce kapitalizma, sve je jasnije da koncept liberalnog kapitalizma treba nešto novo. Jedna od prvih odluka ovog saziva bit će raspisivanje referenduma. Nadamo se da će većina građana reći povijesno DA. Nadam se da oko strateških pitanja neće biti velikih prijepora među strankama. Jasno je da nećemo svi misliti isto. neka bude razlika, neka bude živo, pa i  verbalnih obračuna ako će nas to izvući iz krize. Pažljivo ću osluškivati glas građana, sindikata i civilnog društva. Pred nama su mnoge mjere i reforme da bismo izašli iz krize. Neophodna nam je materijalna obnova društva. Želim svima nama puno uspjeha u radu", rekao je novi predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem kojemu je zatim čestitao Bebić, te mu prepustio svoju stolicu.

10:24 - Bebić je zatim pozvao sve zastupnike i goste da održe minutu šutnje za sve žrtve rata

10:20 - Zastupnici će dizanjem ruku glasati, a  brojači moraju ručno brojati! Svi su bili za izbor Šprema, nije bilo ni suzdržanih ni protiv. "Objavljujem da je Hrvatski sabor konstituiran", rekao je Bebić nakon čestitanja Špremu te pozvao da se oda počast domovini izvođenjem himne.

10:18 - Bebić je najavio glasanje za predsjednika Hrvatskog sabora. "Koalicija je predložila Šprema", kaže Bebić te pozvao na glasanje. Za izbor predsjednika potrebna je većina glasova, a u Saboru se nalazi 118 zastupnika.

10:15 - Bebić je dobio veliki pljesak nakon svog govora. "Zahvaljujem na pozornosti, a predsjedniku novog saziva Sabora želim svekoliki uspjeh u radu, kao i svim zastupnicima", završio je Bebić i opet dobio pljesak.

10:08 - "Sad mi dozvolite da prema nekoj tradiciji se obratim Saboru", kazao je Bebić nakon pozdravljanja. "Zastupnici su u četiri godine mandata bili vrlo aktivni, razdoblje koje je iza nas ispunjava nas ponosom jer smo ostvarili dva strateška ciljakoja smo si postavili zajedno s proglašenjem neovisnosti, a sada smo dovršilii najvažniju dionicu na putu prema EU, potpisali smo Pretpristupni ugovor. Volim istaknuti kako je među strankama vladao konsenzus oko tih vrlo bitnih pitanja.", kazao je između ostaloga Luka Bebić dodajući kako su i neke kritike javnosti bile u cijelosti opravdane. "Zastupnici u novom sazivu imat će zadaću da Hrvatsku primjereno i odgovorno predstavljaju u EU parlamentu, a ja se nadam da se neke nemile scene iz prethodnog saziva neće događati"

10:00 - Luka Bebić i dalje sjedi na svom mjestu predsjednika Sabora. "Sve vas srdačno pozdravljam i čestitam. I predsjednika Ivu Josipovića, predsjednicu Vlade Jadranku Kosor, mandatara za sastav Vlade RH Zorana Milanovića, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića....", nabrajao je Luka Bebić koji posljednji put sjedi na mjestu predsjednika Sabora. U Saboru su i Jasna Omejec, Mladen Bajić, biskup Marin Srakić, Milan Bandić, Jurica Malčić, predstavnici Udruga iz Domovinskog rata, predstavnici sindikata, ....

9.50 - Zastupnici se već okupljaju, Jadranka Kosor sjedi u prvom redu, fotografiraju ju

Tijek sjednice pratite na Indexu od 10 sati

Montaža: Index

Kako bi se moglo pristupiti obavljanju redovitih zakonskih ovlasti Hrvatskoga sabora, bit će izabrano članstvo triju radnih tijela: Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove; Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i Odbora za zakonodavstvo.

Danom konstituiranja zastupnici započinju obnašati zastupničku dužnost i do dana prestanka mandata imaju prava i dužnosti zastupnika utvrđena Ustavom, zakonom i Poslovnikom. Istodobno prestaje mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora. Također im prestaje članstvo u tijelima i organizacijama izvan Sabora na koje ih je imenovao Sabor, ako je imenovanje uvjetovano obnašanjem dužnosti zastupnika, te članstvo u radnim tijelima Sabora.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo na konstituirajućoj sjednici podnosi izvješće Saboru o provedenim izborima za Sabor i imenima izabranih zastupnika, o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost, o imenima zastupnika koji obnašaju dužnost nespojivu sa zastupničkom dužnošću pa im zastupnički mandat miruje, o imenima zastupnika kojima mandat miruje na njihov zahtjev te o zamjenicima zastupnika koji umjesto njih počinju obnašati zastupničku dužnost.

Prema poznatim podacima SDP-ov Boris Šprem bit će predsjednik Sabora, a potpredsjednici će biti SDP-ovi Josip Leko i Nenad Stazić, HNS-ov Milorad Batinić, te HDZ-ovi Jadranka Kosor i Vladimir Šeks.

Podsjetimo, 80 zastupnika u Saboru imat će Kukuriku koalicija, 47 HDZ a HGS-om i DC-om, šest Hrvatskih laburista i HDSSB-a, dva zastupnika s nezavisne liste Ivana Grubišića te po jedan iz koalicije HSS-HSP dr. Ante Starčević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara