Nova masovna uhićenja u Turskoj: Vlada se bori protiv "tajnih imama paralelne države"

Nova masovna uhićenja u Turskoj: Vlada se bori protiv "tajnih imama paralelne države"

Screenshot: YouTube

VIŠE od 1000 civila je privedeno zbog sumnje da su "tajni imami" te više od 9000 policajaca suspendirano u samo jednom danu u Turskoj, javljaju svjetski mediji.

Privedeni su optuženi za tajno podupiranje klerika Gulena kojeg vlast optužuje za organizaciju neuspjelog vojnog udara u srpnju. Civili i policija na strani Gulena navodno su zajedno stvorili "paralelnu državu" protiv koje se predsjednik Erdogan bori.

U borbi protiv "paralelne države" privedeno 45 000 i otpušteno 130 000 ljudi

Od pokušaja vojnog udara privedeno je oko 45 000 ljudi, a jučerašnje racije bile su prvi veliki val uhićenja od referenduma 16. travnja kojim je Erdogan dobio sve izvršne ovlasti u državi te ukinuo funkciju premijera.

Iako opozicija još uvijek poriče legitimnost rezultata referenduma, a njihove tvrdnje podupiru i mnogi promatrači, Erdogan je izjavio da je za njega rezultat konačan.

Dva dana nakon referenduma produžio je izvanredno stanje u državi za još tri mjeseca nakon prethodnih 9 mjeseci. U "velikom čišćenju" države od navodnih "tajnih Gulenovih imama" otpušteno je oko 130 000 ljudi.

Privedeno i 38 aktivista opozicije koji su upozoravali na prevaru na referendumu

Nisu uhićivani samo "tajni imami", već i mnogi ljevičari, liberali, novinari, vojnici, suci, odvjetnici, nastavnici i akademici. Neki su uhićeni ili otpušteni samo zato što su im djeca išla u škole u vlasništvu Gulena ili su imali otvorene račune u njegovim bankama.

Jučer je također privedeno 38 aktivista opozicije koji su prošli tjedan ispitani zbog povezanosti s prosvjedima oko izborne prevare na referendumu.

Erdoganov vladajući AKP bio je pun gulenista, dok su dvojica vođa bili odani saveznici. Razmjeri uhićenja pripadnika "paralelne države" zabrinuli su i Europu koja je nedavno izjavila da Turska nakon ovakvog rezultata referenduma nikako ne može postati punopravna članica Europske unije.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara