KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Nova mjera Stožera, skraćuje se radno vrijeme svih trgovina

Nova mjera Stožera, skraćuje se radno vrijeme svih trgovina
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite u subotu navečer donio je novu odluku o ograničavanju radnog vremena svih trgovina koje su još otvorene.

U toj odluci koja je poslana županijskim stožerima civilne zaštite određuje se da sve trgovine čiji rad još nije obustavljen, poput onih prehrambenim namirnicama ili higijenskim potrepštinama, od nedjelje rade od 8 do 17 sati. 

"Radi zaštite djelatnika u trgovinama kojima je, sukladno Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja dopušten rad, kao i zbog mogućnosti preraspodjele djelatnika i učinkovitog upravljanja ljudskim resursima, određuje se radno vrijeme u tim trgovinama od 8.00 do 17.00 sati", stoji u odluci Stožera. 

Navodi se kako su stožeri civilne zaštite dužni provesti odluku. 

Podsjetimo, u Hrvatskoj je u subotu poslijepodne potvrđeno ukupno 206 oboljelih od koronavirusa, što je 49 slučajeva novih zaraza više nego ujutro, a 78 u posljednja 24 sata. 

Budući da se neki građani ne pridržavaju preporuka i uputa za samoizolaciju, kao ni preporuka koje se odnose na okupljanja na javnim mjestima, Nacionalni stožer civilne zaštite danas je donio nove i još strože mjere ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima. 

>> Što se mijenja s novim mjerama? Ministar poručio: Van idite samo po hranu i lijekove

Strogo je ograničeno i zadržavanje na ulicama, trgovima i drugim javnim mjestima

Odluku usmjerenu na strogo ograničavanje okupljanja na javnim mjestima potpisao je danas voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Takva protuepidemijska mjera primjenjivat će se sljedećih 30 dana, a odnosi se na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba.

Božinović je napomenuo da policija koristi svoje ovlasti i udaljava ljude s javnih površina.

"Zatvaramo sve javne površine, nećemo dopustiti okupljanje ljudi na javnim površinama jer se virus prenosi s osobe na osobu. Policija će obilaziti sva javna mjesta i reagirat će tamo gdje se netko ne pridržava mjera", rekao je Božinović.

"To rade megafonom i zvučnim i svjetlosnim signalima. Ako se ne postigne cilj, policija će upotrijebiti i druge ovlasti, to znači kazne od 5000 do 10.000 kuna", dodao je.

Podsjetimo, još jučer je donesena odluka o zatvaranju svih dječjih igrališta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara