Nova noć nasilja u Sydneyu, sedam ozlijeđenih, 11 uhićenih

SEDAM osoba je ozlijeđeno u ponedjeljak navečer u novoj noći nasilja koja dva dana traje u južnom predgrađu Sydneya i zabrinjava lokalne vlasti koje su policiji dale šire ovlasti.

Jedanaest osumnjičenih je uhićeno nakon sukoba koje su mladi iz predgrađa izazvali u znak odmazde na rasističke napade u nedjelju mladih Australaca u Cronulla Beach (oko 30 km južno od Sydneya), navodi policija.

Uništeno je između 30 i 40 automobila i nekoliko dućana, rekli su stanovnici. U predgrađu Brighton-Le-Sands skupine mladih su bacale kamenje na vozila policije.

U Lakembi, susjednoj četvrti s muslimanskom većinom, blizu 500 mladih tvrdi da strahuju od napada i podigli su barikadu oko lokalne džamije.

Međurasne napetosti prerasle su u nedjelju na sydneyskoj plaži Cronulla u nasilje kada je 5.000 osoba, među kojima su neki uzvikivali rasističke slogane, napalo mladež arapskog porijekla govoreći kako brane svoj dio plaže.

Povod za nasilje bio je prošlotjedni izgred kada je dvojicu spasilaca na plaži napala skupina mladića iz zapadnih predgrađa Sydneya, za koje se smatra da su arapskog podrijetla.

Premijer Morris Iemma je rekao da su zastupnici države New South Wales, kojoj je Sydney glavni grad, pozvani skratiti novogodišnje praznike kako bi se izjasnili o proširenjima ovlasti snagama reda.

U četvrtak će se glasaovati o nizu mjera među kojima i prekidu prodaje pića tijekom razdoblja nemira.

Konzervativni premijer John Howard je reagirao na te nove nemire i obvezao se boriti protiv nasilja.

"Moja je poruka jako jednostavna, naslje je nezakonito i oni koji krše zakon, bez obzira o kome se radi, biti će uhićeni i kažnjeni", rekao je Howard na konferenciji za novinare prije odlaska na summit Istočne Azije u Kuala Lumpur.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara