Nova osvježenja iz Vlade: Od sada će socijalnu pomoć trebati zaraditi i humanitarnim radom

Foto: Admir Buljubašić (Cropix)

KORISNICI socijalne naknade prema novom prijedlogu Zakona o socijalnoj skrbi od sada će, prema tumačenju ministra zdravstva Darka Milinovića morati tu naknadu i zaraditi i to humanitarnim radom.

"Ako je radno sposoban morat će se odazvati pozivu na humanitarni rad. Ne vidim razloga zašto se ne bi izdvojio sat-dva da se primjerice pomogne slijepcu da ode u trgovinu", rekao je ministar Milinović na današnjem zasjedanju Vlade dodajući kako bi prema novom Zakonu sva socijalna skrb išla preko njegova ministarstva a neće biti raspoređena po različitim ministarstvima kao što je bio običaj do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o novom zakonu premijerka Jadranka Kosor  često koristila termine racionalizacija i pravda. Kako je objašnjeno invalidi, bolesna djeca, stari i nemoćni kako najugroženije skupine dobit će "stvarniju potporu" kroz državna ali i sredstava lokalne vlasti, a dodatnih rezanja neće biti osim što bi se broj korisnika mogao - smanjiti.

Gdje je Kosor tu je i Povjerenstvo

Tako bi onaj tko odbije posao mogao ostati bez socijalne naknade. Za prvu odbijenu ponudu za posao ostat će bez trećina pomoći a nakon što to uradi drugi puta neće na nju imati pravo. Sukladno tradiciji Vlade Jadranke Kosor najavljeno je i povjerenstvo koje će se zvati "Nacionalno vijeće za proučavanje i prepoznavanje socijalnih problema u društvu", koje bi trebale biti u svrhu socijalna pomoć dođe u prave ruke.

Najavljene su i strože kontrole korisnika socijalne naknade, kako bi se smanjile zloporabe pa tako neće biti slučaj da netko ima trosobni stan u Zagrebu i da prima pomoć. Ministar Milinović najavio je kako će se definirti imovinski cenzus koji će imati isključivu svrhu bržeg radnog aktiviranja korisnika socijalne skrbi. Prema prijedlogu zakona oni koji pokušaju neosnovano dobiti socijalnu pomoć i tako prevariti državu morat će platiti kaznu od 10 do 20 tisuća kuna. U slučaju da se naknadno utvrdi da su primali novac bez osnove, morat će taj novac i vratiti.

Novine za saborske mirovine

Današnja sjednica Vlade donijela je i novine za  mirovine saborskih zastupnika, prema kojoj će i muškarci i žene moći u mirovinu s navršenih 60 godina.

Da bi to ostvarili morat će imati zastupnički mandat od najmanje četiri godine, odnosno puni mandat u jednom sazivu Sabora. Dodatni uvjet je i 25 godina mirovinskog staža. Kako je objašnjeno na Vladi zastupnicama bi se uvjet starosti od 55 godina života od 2012. godine  povećavao po tri mjeseca svake godine do izjednačavanja s istim uvjetom za zastupnike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara