Bruno Orešar je Kutle 21. stoljeća: Iz Jadrankamena izvukao 24,2 milijuna kuna!

Foto: SEEbiz.eu

SPLITSKA policija podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu posebno izvješće kojim za niz kaznenih djela gospodarskog kriminala i za izvlačenje 24,2 milijuna iz bračkog Jadrankamena sumnjiče vlasnika i šefa Nadzornog odbora Brunu Orešara i bivšeg predsjednika Uprave 37-godišnjeg Nijemca Erwina Truskallera.

Preuzeli potraživanje nenaplativo sedam godina

Nešto više od devet milijuna nestalo je otkupljivanjem nenaplativog potraživanja kojeg je Orešarov Orbis Holding imao prema tvrtki Atrium Spalatum. Nejasno je zašto je potraživanje koncem 2009. godine preuzeo Jadrankamen kada ga Orbis nije mogao naplatiti punih sedam godina. Atrium Spalatum je, inače, investitor legendarne Lazarice, megalomanskog poslovno-stambenog kompleksa, koji je dijelom bespravno izgrađen, dok su za stanove pare dale nekoliko kupaca pa se vodi cijeli niz sudskih postupaka.  

Bugarska avantura

Punih 15 milijuna kuna iz Jadrankamena je isparilo za nekakvu bugarsku avanturu, nakon Orešarove odluke da Orbis proda 50 posto udjela u tvrtki MB 94 koja je registrirana u Sofiji. Jadrankamen je dao mjenicu od 15 milijuna kuna, koju je Erste Factoring isplatio Orbisu. Premda je posao sklopljen prije četiri godine, do dana današnjeg Jadrankamen nije dobio nikakav dokument suda u Sofiji da su postali suvlasnici MB 94.

Nejasno je zašto je Jadrankamenu trebalo ulaganje u Bugarskoj, ali je sasvim jasno da je Orešaru trebalo 15 milijuna kuna. Pa tko bi ih odbio? Nikakvo čudo, sada para više nema, Jadrankamen je nakon obilnih investicija u Bugarskoj i mudrog preuzimanja nenaplativih potraživanja završio u - stečaju!

Vrh ledenog brijega

Posebno izvješće splitske policije samo je, nažalost, vrh ledenog brijega. Državno odvjetništvo i policiju očekuje još čitav niz obrada vezanih uz izvlačenje novca iz Orešarovih tvrtki. Bivši teniski partner dr. Franje Tuđmana spadao je u krug povlaštenih. Ivica Mladineo, Sanaderov šef Porezne uprave, omogućio je Orešaru ono što je mnogima bilo neizvedivo, a to je da godinama ne uplaćuje doprinose za svoje radnike. Evidentno je bila riječ o političkoj odluci, Orešar je u 21. stoljeću imao status Miroslava Kutle iz 90-ih. Otprilike je isto završilo. Radnici su na ulici, gazda u problemima. Sad mu još i Bajić puše za vratom, a to nikako nije dobro...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara