Nova talijanska vlada dogovorila s članicama EU-a raspodjelu ilegalnih migranata

Nova talijanska vlada dogovorila s članicama EU-a raspodjelu ilegalnih migranata
Foto: EPA

ITALIJA je postigla dogovor s članicama EU-a o raspodjeli migranata sa spasilačkog broda na Sredozemlju i riješila epizodu koja bi se mogla ponavljati i testirati novu vladu. 

Brod Ocean Viking, u vlasništvu francuskih dobrotvornih organizacija SOS Méditerranée i Liječnika bez granica, na kojemu se nalaze 82 migranta spašena u nekoliko operacija ovog tjedna, zatražio je sigurnu luku. 

Vlada, koja je prisegnula prošlog tjedna, obećala je promijeniti pristup u odnosu na prethodnu vladu u kojoj je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini zatvorio talijanske luke spasilačkim brodovima s ilegalnim migrantima. 

Premijer Giuseppe Conte rekao je nakon sastanka sa svojim glavnim ministrima da je "nekoliko članica EU-a" pristalo preuzeti migrante s Ocean Vikinga "čime će se osigurati brzo i prikladno rješenje". 

Brod se trenutno nalazi između Malte i Lampeduse

Čelnik Demokratske stranke (PD) lijevog centra, Nicola Zingaretti koji je u vladajućoj koaliciji s Pokretom pet zvijezda (M5S), tvitao je da je pronađeno "pozitivno rješenje" zahvaljujući uključenosti drugih zemalja EU-a. 

Glasnogovornica SOS Méditerranée rekla je za Reuters da nemaju nikakvih naznaka o tome može li brod pristati u talijansku luku. 

Ocean Viking trenutno se nalazi između Malte i talijanske Lampeduse. Svi migranti na brodu su iz Afrike, a 17 je maloljetnika. 

Salvinijev tvrd pristup migracijama povećao je popularnost njegove stranke Lige zbog čega je izašao iz koalicije s M5S kako bi potaknuo sazivanje novih izbora. Umjesto toga je M5S ušao u koaliciju s PD. 

Salvini je izazvao novu vladu da spriječi pristanak Ocean Vikinga. 

"Vidjet ćemo kako će se ponašati, vidjet ćemo hoće li Italija ponovno biti jedino mjesto dolaska migranata u cijeloj Europi", na Twitteru je objavio Salvini. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara