Nova vlada će biti aktivnija u EU-u i NATO savezu

Nova vlada će biti aktivnija u EU-u i NATO savezu

Foto: FaH

AKTIVNIJE korištenje članstva u Europskoj uniji i NATO savezu, podrška posebice Bosni i Hercegovini, ali i drugim državama jugoistočne Europe na putu do članstva u tim organizacijama, što brži ulazak Hrvatske u šengenski prostor i osnaživanje njezine srednjoeuropske dimenzije, temeljna su vanjskopolitička polazišta buduće hrvatske vlade.

Vlada će usmjeriti svoje djelovanje na politike Europske unije koje su u posebnom hrvatskom interesu, te će se podići razina kvalitete djelovanja hrvatskih predstavnika u Vijeću EU-a i njezinim drugim institucijama, stoji u programu buduće vlade.

Što brži ulazak u šengenski prostor, potpora BiH i srednjeeuropska dimenzija Hrvatske

Nova vlada će nastaviti s provedbom aktivnosti i ispunjavanjem uvjeta nužnih za što brži ulazak u šengenski prostor i ukidanje granica, a kao kreator i promicatelj europske i transatlantske politike podupirat će države nečlanice u jugoistočnoj Europi u njihovim nastojanjima da ispune potrebne standarde za članstvo u EU i NATO savezu.

Pritom će posebni naglasak biti na europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine kao ključnom hrvatskim vanjskopolitičkim ciljem i strateškim interesom. Strateška zadaća vlade bit će i briga o Hrvatima u BiH, kao i o hrvatskim manjinama u ostalim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada Andreja Plenkovića kani osnažiti srednjoeuropsku dimenziju Hrvatske jer suradnju sa zemljama toga područja smatra geopolitički i gospodarski važnom.

Pripreme za hrvatsko predsjedanje EU-om 2020. godine

U programu se naglašava kako je Hrvatska jedina članica EU-a koja ima i dunavsku i jadransku i mediteransku dimenziju, zbog čega se treba jasnije pozicionirati kao glavni partner država u svom susjedstvu.

Posebna pozornost bit će posvećena pravovremenim i sveobuhvatnim pripremama za hrvatsko predsjedanje EU-om u prvom polugodištu 2020. godine, što će za Hrvatsku kao najmlađu članicu predstavljati veliku priliku da snažnije pokaže svoju privrženost europskom projektu, te svojim programom aktivnosti precizira svoj specifičan doprinos EU-u.

Vanjska politika će raditi i na jačanju gospodarstva, energetske neovisnosti i promociji hrvatske kulture, privlačenjem stranih investicija i uspostavom snažnog sustava diplomacije u službi gospodarstva i kulture, stoji u programu.

Načelo solidarnosti i empatiji prema migrantima, uz poštivanje nacionalnih propisa

Buduća vlada u programu ističe i da će oživotvoriti koncept domovinske sigurnosti, odnosno snažnijom  suradnjom  obavještajnih i sigurnosnih  službi  te djelotvornijim nadzorom državne granice osigurati bolju zaštitu
od mogućih terorističkih prijetnji, a većim  ulaganjem u opremanje i modernizaciju oružanih snaga podići razinu obrambenih sposobnosti zemlje.

Svoju politiku prema migrantima, kaže se u programu, vlada će temeljiti na načelima solidarnosti i empatiji prema migrantima, uz puno poštivanje nacionalnih propisa, pravne stečevine EU i međunarodnog  prava.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara