Novac za vojnike samo do svibnja - Bush traži novac od kongresa

Financijskih sredstava za američke vojnike koji se sad bore u Iraku moglo bi ponestati nakon svibnja ako Kongres hitno ne odobri 62,6 milijarde dolara, rekao je u ponedjeljak jedan visoki dužnosnik u Pentagonu.

Taj dužnosnik, koji je s novinarima razgovarao pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao je da je zahtjev Pentgaona za povećanje financijskih sredstava utemeljen na pretpostavci "relativno kratkoga, vrlo intenzivnoga razdoblja sukoba" u Iraku.

Sredstva za vojsku dio su hitnoga dopunskoga zahtjeva od ukupno oko 75 milijardi dolara koliko je predsjednik George W. Bush zatražio od Kongresa u ponedjeljak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo financirati svoje redovite operacije ako ne dobijemo taj novac. Sad ćemo imati velika ograničenja u obuci, održavanju i financiranju u idućem dijelu fiskalne godine", rekao je taj visoki dužnosnik Pentagona.

Prema njegovim riječima, Pentagon treba 30,3 milijarde za pokrivanje troškova gomilanja snaga u Iraku, 13,1 za rat, 12 milijardi za "prijelaznu i stabilizacijsku" fazu te 7,2 milijarde za zamjenu oružja, streljiva i rezervnih dijelova tijekom sukoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara