Novak Đoković: Koliko puta moram ponoviti da je Kosovo srpski teritorij?

NAKON osvajanja ATP turnira u Indian Wellsu američki su novinari Novaku Đokoviću postavili i nekoliko pitanja o Kosovu na što je najbolji srpski tenisač odgovorio kako ne želi stoput ponavljati da je to srpski teritorij, te dodao kako je ovo zadnji put da komentira bilo kakva politička pitanja.

"Vi morate shvatiti da je tenis moj život i moj posao. To je ono čime  se ja bavim. Zato se više ne želim uplitati u politiku i točka! Ovo je moja posljednja izjava na tu temu: Iako sam vrlo mlad obratio sam se svom narodu jer sam se u tom trenutku osjećao jako loše, jer sam bio razočaran zbog svega što se u Srbiji događalo. Oni koji me dobro poznaju razumjeli su zašto sam to učinio i dosad nisam zbog toga dobio nijedan negativan komentar. Moj otac je rođen na Kosovu, kao i moj ujak i moja ujna. Živjeli su na Kosovu 30 godina, a ja sam tamo često išao. To su bile jednostavno riječi podrške mom narodu", izreferirao je Đoković pred američkim novinarima nakon što je u finalu turnira pobijedio njihovu uzdanicu Mardyja Fisha rezultatom 6:2, 5:7, 6:3.

Politika i sport

Iako američki novinari inzistiraju na miješanju politike i sporta, organizatori velikih sportskih natjecanja pokušavaju Kosovo s njih što više udaljiti. O tome svjedoči slučaj najboljeg srpskog plivača Milorada Čavića koji je suspendiran zbog "evidentnog političkog djelovanja" nakon što je na dodjelu medalja došao u crvenoj majici s natpisom "Kosovo je Srbija", kao i uklanjanje transparenta s istim natpisom s tribina u Indian Wellsu kojeg su srpski navijači istaknuli tijekom meča između Ane Ivanović i Svjetlane Kuznjecove.

"New York Times" javlja kako su se organizatori turnira na ovaj potez odlučili jer je transparent "očigledno bio politički inspiriran".

"To je odluka organizatora i očigledno ovo nije pravi trenutak da je ja komentiram", kratko je kazao Đoković, javlja Press Online.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito sam bio u zabludi kad sam smatrao da je Amerika zemlja slobode govora"

Neš Petrović, srpski student iz Los Angelesa, koji je donio oduzeti transparent na tribine kaže kako je razočaran potezom organizatora i dodaje da je "očito bio u zabludi kad je smatrao da je Amerika zemlja slobode govora".

Najbolja srpska tenisačica, također osvajačica Indian Wellsa, Ana Ivanović osvrnula se na "slučaj Čavić", kako ga već prozivaju srpski mediji.

"Čula sam da su Čavića suspendirali i jako mi je žao zbog njega. Ja, s druga strane, doista ne znam puno o politici, osim da je situacija oko Kosova jako teška. Zato se i ne miješam u politiku. Moje je da igram najbolje što mogu i Srbiju na najbolji mogući način predstavim u svijetu", kazala je Jovanović američkim novinarima.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara