Novaković: Zbog stanja u Hrvatskoj morali smo se obratiti stranim institucijama

Novaković: Zbog stanja u Hrvatskoj morali smo se obratiti stranim institucijama
Foto: HINA/ Daniel KASAP/ dk

PREDSJEDNICA Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković poručila je da će Povjerenstvo unatoč prozivkama državnih dužnosnika nastaviti raditi kao i do sada te da su se zbog stanja u Hrvatskoj i novog zakona o sprečavanju sukoba interesa obratili stranim institucijama.

"Svjedoci smo brojnih medijskih istupa najviših državnih dužnosnika, koji u svojim izjavama karakteriziraju rad Povjerenstva kao arbitara i kao politički instrumentaliziran. Radi zaštite rada i integriteta ovoga tijela želimo naglasiti da ćemo unatoč prozivkama i dalje nastaviti raditi kao i do sada, sukladno praksi koja je već potvrđena od upravnih sudova i Hrvatskog sabora prilikom izglasavanja naših godišnjih izvještaja", izjavila je Novaković novinarima.

Plenkovićevu opasku ne doživljava osobno

Nedavnu izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je odluku Povjerenstva da je povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja nazvao apsurdnom, Novaković je ocijenila neprimjerenom, ali i dodala kako premijerove izjave ne doživljava osobno.

"Samo sam bila iznenađena. Neću komentirati na osobnoj razini. Premijer je mogao doći na sjednicu i sve što je rekao na izvanrednoj konferenciji za novinare mogao je reći kod nas na sjednici i očitovati se", kazala je Novaković.

Ustvrdila je da Povjerenstvo postupa u skladu sa sudskom praksom, odnosno odlukama Upravnog suda i Visokog upravnog suda, te da nije izvan zakona i uvijek je spremno za komunikaciju. "Mi ne vodimo osobni rat protiv nikoga, mi donosimo odluke jer je to naš posao", istaknula je.

Sastaje se s predstavnikom EK

Zbog stanja u Hrvatskoj i najave novog zakona o sprečavanju sukoba interesa Povjerenstvo se prije mjesec dana obratilo Skupini država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO), a kontaktiralo je i Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Danas će se sastati i s predstavnikom Europske komisije, najavila je Novaković.

Očekuje da izrada novog zakona o sprečavanju sukoba interesa krene od početka kako bi i Povjerenstvo kroz radnu skupinu moglo sudjelovati u njegovoj izradi.

"Očekujemo da se osnuje nova radna skupina i krene od početka, da se ne ide s onim prijedlogom koji je bio u javnoj raspravi niti s onim za koji ne znamo kako izgleda", rekla je Novaković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara