Nove grafičke kartice iz AMD-a

DUGOOČEKIVANI grafički čipovi iz AMD-a službeno su pušteni u prodaju, a koristiti će se u liniji grafičkih kartica ATI Radeon HD 3800.

Osnovne značajke novih čipova su 55-nanometarski proces proizvodnje, podrška za DirectX 10.1 te podrška za tri ili četiri grafička procesora na jednom sustavu, nazvanom CrossFireX. Podrška za trostruki ili četverostruki CrossFireX biti će dostupna tek početkom sljedeće godine, napominju iz AMD-a.

Od kada je AMD preuzeo ATI, pretrpljeno je razdoblje pada prodaje, ali ove nove kartice predstavljaju uvod u novu AMD-ovu platformu pod nazivom Spider, a proizvodnju su najavili svi vodeći proizvođači hardvera, dok ih Alienware već ugrađuje u svoju seriju Area 51 ALX. Na karticama se nalazi sabirnica PCI Express 2.0 koja je povećala propusnost na 16GB/s, 55-nanometarski proces proizvodnje omogućuje manju potrošnju struje te tiši i hladniji rad.

AMD zasada najavljuje dva modela kartice iz serije 3800, Radeon HD 3850 sa 256 megabajta GDDR3 memorije te Radeon HD 3870 sa 512 megabajta brze GDDR4 memorije. Cijene ovih modela zasada se kreću od 180 američkih dolara za slabiji model HD 3850 te 220 dolara za model HD 3870.


V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara