Nove tisuće američkih vojnika idu u Zaljev

Sjedinjene Države šalju nove tisuće vojnika u Perzijski zaljev za sve izgledniji rat protiv Iraka, piše u srijedu New York Times.

Oko 15.000 vojnika treće američke pješačke divizije dobilo je zapovijed da se iz Georgije pridruži jednoj od svoje tri borbene brigade od 4.000 ljudi koja se već obučava u pijesku Kuvajta, piše list. Bit će to najveći pokret američkih snaga u Perzijski zaljev od rata 1991. godine.

Pentagon neprekidno jača svoje snage u Perzijskom zaljevu, ali ovo je prvi transport cijele divizije koji uključuje pješake, oklopna sredstva, zrakoplovne i topničke postrojbe, navodi New York Times.

Raspored te divizije je najnoviji signal da vlada predsjednika Georgea W. Busha ide prema vojnoj akciji kako bi prinudila Irak da se razoruža, ocjenjuje list, tim prije što je treća pješačka divizija specijalizirana za borbe u pustinji.

Prema navodima New York Timesa američka mornarica je izdala zapovijed borbenoj skupini nosača zrakoplova Abraham Lincoln da ostane na moru još tri mjeseca i bude spremna uputiti se u Perzijski zaljev.

Sjedinjene Države u siječnju namjeravaju poslati u Zaljev oko 50.000 vojnika udvostručavajući broj već nazočnih u regiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara