Novi brazilski ministar: Klimatske promjene su marksistička zavjera

Novi brazilski ministar: Klimatske promjene su marksistička zavjera
Foto: EPA

NOVOIZABRANI brazilski predsjednik Jair Bolsonaro izabrao je za svog ministra vanjskih poslova čovjeka koji vjeruje da su klimatske promjene dio zavjere "kulturnih marksista" kako bi se potkopala gospodarstva zapadnih zemalja i potaknuo rast Kine na njihovu štetu. 

Ernesto Araújo do nedavno je bio srednje rangirani službenik koji je vodio desničarski blog na kojem je pisao o zavjeri "kulturnih marksista" i "globalista" koji pokušavaju "kriminalizirati" heteroseksualni seks, crveno meso i naftu, piše Guardian.

Sad će ovaj 51-godišnjak postati šef diplomacije najveće južnoameričke nacije s više od 200 milijuna stanovnika i najvećom i biološki najraznolikijom šumom na svijetu - Amazonom.

Izbor ovakvog ministra vanjskih poslova, i to u zemlji u kojoj je 1992. održan znameniti Summit u Riu (Summit o Zemlji), vjerojatno će dodatno uzdrmati globalni pokret za borbu protiv klimatskih promjena. Napori međunarodne zajednice da se kroz implementaciju Pariškog sporazuma spriječi klimatska katastrofa mogli bi biti znatno otežani, budući da su brazilski diplomati odigrali ključnu ulogu u nalaženju kompromisnog rješenja između siromašnih i bogatih nacija. 

Araújo: Globalisti žele kriminalizirati heteroseksualne odnose, crveno meso, naftu i klima-uređaje

Araújo na svom blogu navodi da mu je cilj "pomoći Brazilu i svijetu da se oslobode od globalističke ideologije", koju vidi kao antikršćansku. Dio te zlokobne ideologije po njemu je i zaštita okoliša, koju su lijevi političari "oteli" i iskoristili kao alat globalne dominacije. 

"Ova dogma je iskorištena da bi se opravdalo povećavanje regulatorne moći država nad ekonomijom i moć međunarodnih institucija nad nacionalnim državama i njihovim populacijama, kao i da bi se potkopao ekonomski rast demokratskih kapitalističkih država i da bi se poticao rast Kine", napisao je na blogu prošlog mjeseca.

Araújo je u drugoj objavi potom otišao još dalje u svojoj teoriji zavjere i ustvrdio da ljevičarska Radnička stranka u Brazilu "kriminalizira seks i razmnožavanje, tvrdeći da je sav heteroseksualni seks silovanje i da je svako dijete prijetnja planetu koja će povećati emisije ugljika", te da ista stranka kriminalizira crveno meso, naftu, klima-uređaje i Disneyjeve filmove. 

Klimatski stručnjaci nadaju se da će biti razumniji kao ministar

Njegova ekstremna i paranoična retorika, međutim, ne razlikuje se previše od one samog predsjednika Bolsonara, ekstremnog desničara i bivšeg vojnog časnika koji je u svojim izjavama kroz godine simpatizirao vojnu huntu, zazivao građanski rat, mučenje i likvidaciju političkih protivnika i kriminalaca te demonizirao žene, homoseksualce i crnce. Unatoč svemu tome, dobio je izbore s 57,7 milijuna glasova. 

Ipak, eksperti za pregovaranje međunarodne zajednice o klimatskim promjenama nadaju se da će Araújo na novoj funkciji biti pragmatičniji i manje fanatičan nego što njegovo pisanje na blogu sugerira.

"Brazil je imao vrlo značajnu ulogu u Pariškom sporazumu. Bit će stvarno loše za imidž zemlje ako sa sobom donese svoju ideologiju", rekao je Carlos Rittl, izvršni tajnik Brazilskog klimatskog opservatorija, za Guardian.

"Bolsonaro nije Trump. Brazil nije SAD. Nemamo iste karte. Ako Brazil postane izopćenik na polju globalnih klimatskih promjena, to će biti ekstremno loše za naš biznis, posebno za agro-biznis. Kada odu u Europu pregovarati o nekom sporazumu, sigurnosne mjere za klimu bit će na stolu", zaključio je Rittl. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara