Novi čelnik Pentagona želi umiriti saveznike u NATO-u

Novi čelnik Pentagona želi umiriti saveznike u NATO-u
Foto: EPA

NOVI čelnik Pentagona Mark Esper nastojao je u srijedu umiriti saveznike u NATO-u zabrinute zbog čestog izmjenjivanja sugovornika nakon odlaska Jima Mattisa kojeg je u prosincu razriješio predsjednik Donald Trump koji Europljane ne štedi kritike.

Prva poruka novog šefa Pentagona

"Imao sam želju doći (sudjelovati na sastanku ministara obrane NATO-a) i reći da moje imenovanje neće ni na koji način utjecati na zadaću, na prioritete, ni na obveze Sjedinjenih Država prema Savezu", rekao je nakon dolaska u sjedište NATO-a, gdje ga je primio glavni tajnik Jens Stoltenberg. 

Mark Esper (55), ratni veteran kao i Jim Mattis, podsjetio je da je služio u Italiji, gdje je sudjelovao u brojnim NATO-ovim vježbama, nakon čega se u Pentagonu, gdje je bio jedan od zamjenika Patricka Shanahana, njegova prethodnika na dužnosti privremenog ministra obrane, bavio suradnjom sa Savezom.

Esper je podsjetio i da je sudjelovao u operacijama u prvom iračkom ratu 1991.

Razrješenje Jima Mattisa, koji se razišao s predsjednikom Trumpom, zabrinulo je saveznike i izmjenjivanje ljudi na vodećoj dužnosti u Pentagonu nije ih umirilo u prilikama čestih kritika koje je Donald Trump upućivao Europljanima.

Tako je američki predsjednik u srijedu optužio Njemačku da je "nepouzdan" partner i loš platiša, nekoliko sati prije odlaska na summit G20 u Osaku, gdje će se sastati s Angelom Merkel.

"Njemačka plaća Rusiji milijarde i milijarde dolara za energiju, a mi bismo unatoč tome trebali braniti Njemačku", ražestio se u razgovoru za Fox Business.

Trump je slične optužbe iznio na prošlom NATO-ovu summitu, u srpnju 2018.

SAD dao rok Turskoj

Glavni tajnik NATO-a pokušao je smiriti loptu hvaleći povećanje vojnog proračuna europskih saveznika.

"Povećanje proračuna za obranu je nužno u teškim geopolitičkim prilikama, ali svatko mora imati mogućnost napredovanja svojim ritmom. Ne treba dijeliti saveznike u vezi s tim pitanjem", istaknuo je predstavnik jedne velike zemlje.

Rasprava o vojnim rashodima predviđena je za četvrtak, drugi dan ministarskog sastanka u Bruxellesu.

Mark Esper se u srijedu sastao s turskim kolegom Hulusijem Akarom i ponovo ga upozorio da ne kupuje ruski sustav projektila S-400.

Čelnik Pentagona je opetovao da je turska nabava ruskog sustava protiv projektila nespojiva s programom F-35 i da se Turskoj neće dopustiti da ima oba sustava, rekao je glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

SAD je odredio rok do 31. srpnja da Ankara odustane od kupnje ruskog sustava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara