Novi Crobarometar: Većina Hrvata misli da zemlja propada. HDZ i dalje rastura

Novi Crobarometar: Većina Hrvata misli da zemlja propada. HDZ i dalje rastura
Foto: Nova TV

DNEVNIK Nove TV u najnovijem Crobarometru otkriva kakav je rejting stranaka u rujnu, jesu li građani zadovoljni radom Vlade i očekuju li ili ne opstanak koalicije.

HDZ najjača stranka

HDZ može biti zadovoljan, u rujnu je i dalje najjača stranka, ali i već treći mjesec raste im potpora. Trenutačno uživaju potporu 29,2 posto birača. 

SDP koji je u najdubljoj krizi od osnivanja i dalje stagnira. Utjeha i Davoru Bernardiću može biti da ta stranka nije dramatično počela gubiti potporu. Trenutačno je na 17,2 posto potpore, što je jedan od najlošijih rezultata u posljednjih 15 godina. 
 Živi zid više ne živi mjesece uspona. Dapače, u rujnu su pali s potporom i sada su na 12,6 posto. No zato Most može biti zadovoljan, već su 3. mjesec u blagom rastu i sada su na 8,3 posto potpore.  

HSS mjesec završava s potporom 3,7 posto birača, a Bandićeva stranka s 3,3 posto. Potom slijedi stranka Pametno s 2,9 posto, a HSU je na 2,4 posto te IDS na 2 posto potpore. Promijenimo Hrvatsku je na 1,8 posto, Reformisti na 1,1 posto,  a HNS je na 1 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto, a neodlučnih je 9,2 posto.

Većina smatra da vlada neće riješiti probleme

Vladine politike ne odobrava 63 posto birača, a odobrava njih 27 posto dok ne zna njih 10 posto. Blago pada broj pesimista, ali raste i broj neodlučnih. 
HDZ-ovi birači još su jedinstveni u vjerovanju Vladinim politikama. Takvih je 78 posto. 

Vlada, smatra većina, neće moći riješiti probleme. To misli 73 posto ispitanika, a da će ih moći riješiti, misli njih 22 posto. Ne zna njih 5 posto. HDZ-ovi birači su tu podijeljeni, 53 posto njih misli kako će Vlada riješiti probleme, ali njih 45 misli suprotno.

Opstanak koalicije

Vladajuća koalicija će opstati, smatra 70 posto građana, a njih 23 posto ne zna, dok je 7 posto neodlučnih. Zanimljivo, ovo je prvi put u godinu dana da dramatično pada povjerenje u opstanak koalicije. Prije mjesec dana 77 posto građana vjerovalo je u opstanak koalicije. To je rezultat nepovjerenja u koaliciju kod birača Živog zida, ostalih stranaka te neodlučnih birača. HDZ-ovi birači i dalje s više od 90 posto vjeruju u ovu koaliciju.

Loš smjer

I dalje smjer Hrvatske izaziva pesimizam. Da idemo u lošem smjeru, misli 73 posto građana, a da idemo u dobrom smjeru, smatra njih 19 posto, ne zna njih 8 posto. 

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 989 punoljetnih građana. Pogreška uzorka je +/- 3,3  a za rejting stranaka +/- 3,6%.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara