KOLAPS HITNE POMOĆI

Novi detalji o tragičnoj smrti Mattea: Hitna nije došla iz Jaske nego iz Zagreba

Novi detalji o tragičnoj smrti Mattea: Hitna nije došla iz Jaske nego iz Zagreba
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

JOŠ uvijek nema najavljenih rezultata inspekcije koju je Ministarstvo poslalo u zaprešićku Hitnu, ali pojavili su se novi detalji o tragičnoj smrti 22-godišnjeg Matea Ružića.

Danas su se medijima ponovno obratili iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije. 

Hitna stigla iz Zagreba, a ne iz Jastrebarskog

U priopćenju koje je potpisao ravnatelj tog zavoda Davorin Gajnik stoji da se njime želi otkloniti "netočne interpretacije navoda iz izjave za javnost od 13. kolovoza 2018. godine povodom događaja od 12. kolovoza 2018. godine u kojem je preminuo gosp. Matteo Ružić". 

Gajnik sada tvrdi da tim hitne pomoći T1 (tim s liječnikom) nije na intervenciju došao iz Jastrebarskog nego iz Zagreba. Riječ je o drugim kolima hitne pomoći koja su stigla na mjesto na kojem se Matteo srušio. U prvim kolima, koja su stigla desetak minuta nakon poziva, bio je tim saniteta, a ne hitne pomoći.

"Tim T1 iz Jastrebarskog u 17.31 sati, u vrijeme poziva za intervenciju u Zaprešiću, bio je u Zagrebu na putu iz KBC Sestre milosrdnice te je odmah po pozivu produžio iz Zagreba za Zaprešić, dakle, u vrijeme poziva nije bio u Jastrebarskom, kako se to pogrešno interpretira, u Zaprešić na mjesto intervencije došao je u 17.54", tvrdi Gajnik.

Prvi do nesretnog mladića došao tim saniteta, a ne hitne

No to uopće ne otklanja sve nelogičnosti koje su se posljednjih dana pojavile. 

Ravnatelj Gajnik, naime, na presici koju je organizirao u utorak potvrdio je da je na intervenciju prvo izašao tim saniteta, a ne hitne pomoći. 

"Tvrdim i iza toga stojim da smo postupili apsolutno po pravilima struke. Napravili smo sve i više da spasimo mladi život, nismo uspjeli. Ekipa koja je prva izašla na teren bio je tim saniteta koji u nekakvoj teoriji nije bio ni dužan izaći. Međutim pokušali smo i tako spasiti život. Izašli su u vozilu za hitnu medicinu koje je potpuno opremljeno sa svim sredstvima, ali kada su došli više nisu bili uočeni nikakvi znakovi života", rekao je tada ravnatelj Hitne. 

Ravnatelj Hitne tvrdi da sanitetski tim nije bio dužan ni izaći, a ministar laže o vremenu dolaska tima T1

Nevjerojatno je da ravnatelj Hitne Zagrebačke županije tvrdi da sanitetski tim nije bio ni dužan izaći na reakciju, a da istovremeno i on i ministar zdravstva Milan Kujundžić o tom istom timu saniteta koji je izašao na intervenciju u kolima hitne pomoći govore kao o timu T1. 

Ministar je kada se u utorak napokon obratio medijima izrekao i nekoliko lažnih informacija. Rekao je, naime, da je jaskanski tim T2, za koji sad doznajemo da je krenuo iz Zagreba, a ne iz Jastrebarskog, do Mattea stigao za 15 minuta, što opovrgava ravnatelj Gajski. Iz njegovog detaljnog priopćenja jasno je da je taj tim s liječnikom stigao gotovo 30 minuta nakon što je upućen poziv Hitnoj.

Niz nelogičnosti

Ravnatelj županijske Hitne je odbacio i navode da su medicinski radnici koji su izašli na teren bili neiskusni i da nisu najbolje reagirali. Izjavio je da medicinska sestra koja je bila u timu saniteta ima 40-godišnje iskustvo i da je sigurno bila iskusna. No treba naglasiti da sanitet inače prevozi bolesnike na terapije, a ne bavi se spašavanjem života, što je specijalnost djelatnika hitne medicinske pomoći.

Kako god bilo, Gajnik tvrdi da su učinili sve kako bi se Mattea spasilo.

No to je u suprotnosti s izjavama svjedoka koji su tvrdili da je nesretnom mladiću pomagala medicinska sestra koja se slučajno zatekla tamo, a da se medicinska ekipa koja je prva izašla na intervenciju, a ponovimo - sada znamo da je riječ o ekipi saniteta - uključila tek nekoliko minuta nakon dolaska. Ravnatelj Hitne izjavio je da po dolasku sanitetskog tima više nije bilo znakova života.

Zaprešićka hitna s liječnikom otišla na slučaj alkoholizirane djevojke

No ako je to doista tako i ako su djelatnici hitne samo ustanovili da nesretnom mladiću nema pomoći, pitanje je zašto je onda došao tim hitne pomoći Jastrebarsko, koji je, kako smo danas doznali, zapravo u Zaprešić stigao iz Zagreba, pola sata nakon što je Hitna dobila dojavu da je Matteu pozlilo.

Podsjetimo, dok je tim iz Jastrebarskog bio na intervenciji, umrla je još jedna osoba u Jastrebarskom.

No mnogo je važnije zašto je na slučaj alkoholizirane djevojke otišao zaprešićki tim T1, dakle tim s liječnikom, kada u takvim slučajevima pacijenta najčešće treba samo zbrinuti u smislu da ga se u ispravnom položaju preveze na ispiranje želuca.

Zašto nije došla hitna iz zapadnog dijela Zagreba?

Očito je i to da dispečeri iz poziva koji su dobili u slučaju Mattea Ružića uopće nisu procijenili o koliko se teškom slučaju radi, no to naravno ne mora biti njihova krivnja jer je upitno kakvim su informacijama raspolagali o oba slučaja.

Jedna od većih katastrofa u cijeloj situaciji, ali i pokazatelj u kolikom je kolapsu sustav hitne pomoći, je to što Matteu u pomoć nije došla hitna iz zapadnog dijela Zagreba, nego tim iz Jastrebarskog koji se vraćao iz zagrebačke Vinogradske bolnice.

Svaki bi se normalan čovjek zapitao zašto, a odgovor govori sve o hrvatskom zdravstvu. Hitnu pomoć sa zapada Zagreba se i ne zove jer je riječ o drugoj županiji, iako je udaljenost manja od 10 kilometara.

Matteo umro na rukama prolaznika

Podsjetimo, Matteu Ružiću je u nedjelju popodne pozlilo na ulici, a u pomoć su mu priskočili Zaprešićanin Damir Pungartnik, jedna medicinska sestra koja se slučajno tamo zatekla te drugi prolaznici. U kolima hitne koja su prva stigla nije bilo liječnika, nego samo vozač i medicinska sestra. 

U međuvremenu se otkrilo da se zapravo radilo o ekipi saniteta, a ne hitne. Skoro pola sata kasnije stigla je druga hitna pomoć, iz Jastrebarskog. Međutim, bilo je prekasno. Matteo je umro na rukama prolaznika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara