Novi detalji pokolja na Šri Lanki: Bombaš samoubojica je bio uhićen pa pušten

Novi detalji pokolja na Šri Lanki: Bombaš samoubojica je bio uhićen pa pušten
Foto: EPA

JEDAN od bombaša samoubojica bio je prije stravičnog masakra na Šri Lanki uhićen pa pušten, rekao je glasnogovornik vlade Šri Lanke za CNN. 

Ilham Ahmed Ibrahim, jedan od dvojice sinova tamošnjeg tajkuna koji se raznio u nedjeljnim napadima, detonirao je bombu u hotelu Cinnamon Grand u Colombu. 

Ilham Ahmed Ibrahim i njegov brat prethodno su identificirani kao dvojica bombaša u terorističkim napadima na Šri Lanki u kojima je, prema posljednjim informacijama, ubijeno 359 ljudi.

Policija je za CNN potvrdila da je pritvoren njihov otac Mohamed Yusuf Ibrahim, bogati tajkun, pod sumnjom da je pomagao sinovima. Pritvoreni su i ostali članovi njihove obitelji za koje policija zna da borave na Šri Lanki.

Otac uhićen odmah nakon napada

Policija je uhitila Mohameda Yusufa Ibrahima u nedjelju nakon stravičnog napada na hotele i crkve. Njegovi sinovi Inshaf Ahmed Ibrahim i Ilham Ahmed Ibrahim raznijeli su se u bombaškim napadima.

Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekera izjavio je danas za CNN da je njihov otac Mohamed Yusuf Ibrahim u pritvoru zbog sumnje da je pomagao i poticao svoje sinove u terorističkim napadima. Dodao je da je policija pritvorila i ostale članove obitelji.

Bombaši iz ugledne obitelji

Dvojica braće bombaša samoubojica pripadali su istaknutoj obitelji u Colombu, glavnom gradu Šri Lanke.

Mohamed Ibrahim, otac Inshafa i Ilhama, vlasnik je i osnivač kompanije Ishana Exports sa sjedištem u Colombu koja se na svojoj internetskoj stranici reklamira kao "najveći izvoznik začina iz Šri Lanke od 2006. godine".

Raznijela sebe pa djecu

Kao što smo već pisali na Indexu, policija je nakon napada saznala imena samoubojica i krenula pretraživati njihove kuće.

Nakon što je upala u dom Ilhama Ahmeda Ibrahima, njegova trudna žena Fatima raznijela se, ubivši pritom svoje troje djece i tri policajca.

Živio u bogatoj vili s vlastitom teretanom

Drugi brat Inshaf (38) živio je sa suprugom i četvero djece, osmogodišnjom kćerkom i trojicom dječaka u dobi od šest, četiri i dvije godine, u kući vrijednoj 1,5 milijuna funti u bogatoj četvrti Colomba. Imao je u kući vlastitu teretanu i velik broj automobila. 

Bio je uspješan poslovni čovjek i posjedovao je tvornicu bakra. Svojoj supruzi nije najavio što će učiniti. Umjesto toga, rekao joj je da ide na poslovni put i da treba biti hrabra.

Rodbina i zaposlenici opisali su braću kao bogate, mirne i pobožne.

Obitelji pomagale teroristima

Policija je do sada uhitila više od 70 osumnjičenih zbog sumnji na terorizam, pomaganje i poticanje terorizma ili terorističku urotu, rekao je glasnogovornik policije Gunasekera.

Od uhićenih, četiri su žene, a svi su muslimanske vjeroispovijesti. Gunasekera je kazao da su uhićeni većinom članovi obitelji ili prijatelji osumnjičenih bombaša samoubojica. Među njima nema stranih državljana.

Privedeno 76 osoba

Policijski su službenici tijekom noći uhitili još 16 ljudi za koje sumnjaju da su povezani sa serijom bombaških napada na crkve i luksuzne hotele izvedenih u nedjelju, na sam Uskrs.

Do sada je, zajedno s novim uhićenjima, privedeno ukupno 76 ljudi, a u operacijama potrage zaplijenjena su i vozila koja su koristili osumnjičeni.

Lokalnim policijsko-sigurnosnim snagama pomažu istražitelji američkog FBI-a i međunarodne policijske organizacije Interpol.

 

Uskoro opširnije...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara