Novi dokaz života na Marsu

Novi dokaz života na Marsu

CroEOS.net je u 02:46, 16. srpnja, 2004., prvi u Hrvatskoj dobio i objavio vijest kojom se tvrdi otkriće amonijaka na Marsu - najjači je to dokaz postojanju života na ovom planetu.

Nakon što je tijekom travnja na Marsu otkriven metan za čije se porijeklo smatra da je produkt mikroorganizama koji žive ispod površine Marsa, najnovije otkriće letjelice Mars Express koja se nalazi u orbiti oko Marsa je najjači dokaz da na Marsu ima života. Naime, kako smo saznali tijekom protekle noći, na Marsu je otkriven i amonijak.

Amonijak može u atmosferi ostati vrlo kratko vrijeme, a kako ga na Marsu postoje značajne količine, sve upućuje na činjenicu da na Marsu postoji i neki mehanizam kojim se koncentracija metana i amonijaka održava. Postoje samo dva moguća izvora: aktivni vulkani (a niti jedan nije nađen na Marsu), ili mikroorganizmi. Sama molekula amonijaka bi u Marsovoj atmosferi mogla postojati samo nekoliko sati - a Mars Express je pronašao stalne koncentracije amonijaka koji se, dakle, mora nužno obnavljati. "Amonijak bi mogao biti ključ za pronalazak života na Marsu" izjavio je za CroEOS.net neimenovani dužnosnik NASA-e. Pronalazak amonijaka na Marsu nije napuhana novinarska pakta kako se može činiti na prvi pogled. Naime, i sam je planetarni Fourierov spektrometar (PFS) na Mars Expressu pronašao spektralni trag ovog plina. Kako CroEOS.net saznaje, više rezultata i informacija o ovom iznimnom pronalasku bit će priopćeno na međunarodnoj konferenciji koja će se idući tjedan održati u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda se može činiti čudno kako vijest o otkriću amonijaka na Marsu dolazi tek sada, a Mars Express je u orbiti oko Saturna od prosinca 2003., situacija postaje jasnija ako se uzme u obzir da su znanstvenici do sada uspjeli analizirati samo vrlo mali dio podataka prikupljenih s PFS-om. "Nema poznatih načina kojima bi amonijak mogao postojati u Marsovoj atmosferi a da to ne uključuje postojanje života" - izjavio je za BBC NASA-in znanstvenik. U prilog da je ovo možda konačan i siguran dokaz postojanja života na Marsu ide i činjenica da na Marsu brojne letjelice nisu pronašle niti najmanje tragove vulkanske aktivnosti - jedinu alternativu, osim života, kojom bi se koncentracije metana i amonijaka držale stalnima.

Premda nitko nije još glasno izjavio da je na Marsu pronađen život - nikada prije u povijesti naše civilizacije nismo bili bliže spoznaji i dokazima da je život nastao i opstao i na drugim mjestima osim na našoj Zemlji.

Vijest preuzeta s CroEOS.net

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara