Kanadski državljanin s prebivalištem u Nizozemskoj: Tko je Tihomir Tim Orešković?

Kanadski državljanin s prebivalištem u Nizozemskoj: Tko je Tihomir Tim Orešković?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

NOVI mandatar bit će Tihomir Orešković, potvrdili su danas nakon sastanka Karamarko i Božo Petrov.

Tihomir Orešković do prije godinu dana bio je prvi čovjek Plivine Uprave, a od tamo su ga povukli u tvrtku koja je vlasnik Plive Teva Europa.

Orešković je rođen 1966. godine u Zagrebu, 1989. godine diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave.

Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te tvrtke odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specialty proizvode te glavnog financijskog direktora. PLIVI se pridružio 2009. godine kao glavni financijski direktor za Istočnu Europu, a 2010. godine imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Prema njegovom LinkedIn profilu, karijeru je započeo u tvrtki Eli Lilly and Company (RX PLUS) sa sjedištem u Torontu, gdje je bio zaposlen od 1992. do 2005. godine gdje je obnašao različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja te administrativne poslove i ekonomske poslove.

U Banske dvore stiže iz Amsterdama

Na njegovom LinkedIn profilu stoji i da ima kanadsko državljanstvo, a trenutno prebivalište mu je u Nizozemskoj.

2005. godine prelazi u Teva Canada, gdje je radio sve do 2009. godine kao glavni financijski direktor. 2009. godine postaje glavni financijski direktor za područje Istočne Europe, Bliskog istoka, Izraela i Afrike u istoj kompanji te na toj poziciji ostaje sve do 2012. godine.

2012. godine postaje predsjednik Upravnog odbora Plive, dok od rujna 2014. godine do travnja 2015. godine obnaša funkciju glavnog financijskog direktora Teva Pharmaceuticalsa za područje cijele Europe. U travnju 2015. imenovan je glavnim financijskim direktorom Tevinog globalnog generičkog poslovanja s mjestom rada u Amsterdamu.

Od 2013. do 2015. godine bio je član Nadzornog odbora u Medika d.d., od 2014. do 2015. godine predsjednik uprave Aspera nekretnina, od 2012. do 2013. godine direktor Pliva zdravlje d.o.o., od 2014. do 2015. godine predsjednik uprave Europharme.

 


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara