Novi meksički predsjednik smanjuje si plaću za 60 posto

Novi meksički predsjednik smanjuje si plaću za 60 posto
Foto: EPA

NOVOIZABRANI meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador objavio je da smanjuje svoju plaću za 60 posto, javljaju svjetski mediji.

Lopez Obrador najavio je vladine mjere štednje te izjavio da će zarađivati 108.000 pesosa (5707 dolara) mjesečno i nijedan javni službenik neće moći zarađivati više od predsjednika tijekom njegova mandata.

>>Novi meksički predsjednik najavio referendum o svom opozivu za tri godine

"Bivši predsjednici više neće primati mirovine"

"Želimo da naš budžet pokriva sve", izjavio je Lopez Obrador za lokalne medije. Dodao je da je želio još više smanjiti svoju plaću, ali nije htio da mu zamjere članovi vlade, koji "u nekim slučajevima napuštaju položaje u privatnom sektoru te akademske položaje koji su bolje plaćeni".

Ponovio je obećanje iz predsjedničke kampanje da će smanjiti porezne troškove za vladine službenike za vozače, tjelohranitelje i privatno zdravstveno osiguranje. "Službena predsjednička rezidencija postat će kulturni centar, a bivši predsjednici više neće primati mirovine", rekao je Lopez Obrador.

Ponovio je i obećanje da će zaustaviti korupciju u državi. Meksiko se nalazi na 135. mjestu od 180 država na popisu indeksa percepcije korupcije Transparency Internationala za 2017. godinu. Veći brojevi na popisu označavaju veću razinu korupcije.

>>Meksički predsjednik obećao nemilosrdno gušenje korupcije: "Gonit ću i prijatelje i neprijatelje"

"Dosta nam je"

Obradorovi sljedbenici okupili su se na najavi mjera štednje ispred sjedišta njegove kampanje. "To je ono što nam treba", rekla je Josefina Arciniega (57), koja zarađuje 12.000 pesosa mjesečno kao tajnica. "Dosta nam je".

Arciniega je izjavila da joj je dosta javnih službenika koji traže mito i visokih službenika koji žive u luksuzu dok se ljudi poput nje moraju boriti da bi platili račune.

Orlando Alvarado, kemijski inženjer, također je pozdravio predsjednikovu odluku o plaći: "Profesionalci u Meksiku ne zarađuju ni 6000 pesosa mjesečno. Govorim o računovođama i doktorima", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara