Novi ministar sigurnosti BiH najavio novi pristup prema migrantima

Novi ministar sigurnosti BiH najavio novi pristup prema migrantima
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

NOVI ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić pokušat će uvesti mjere boljeg nadzora granica sa Srbijom i Crnom Gorom kako bi se zaustavio priljev ilegalnih migranata iz tih zemalja te uspostaviti koordinaciju s ministrima država regije, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Nakon sastanka državnog operativnog stožera zaduženog za problem ilegalnih migracija priopćeno je kako je Radončić "najavio novi pristup u upravljanju ilegalnim migracijama u BiH".

Kaže da će se fokusirati na nadzor granice

Pritom je istaknuo kako skrb o migrantima ne može biti problem samo Ministarstva sigurnosti BiH, nego mora biti problem svih institucija i razina vlasti u zemlji.

Šefovima policijskih agencija koje djeluju u BiH i koji su članovi stožera kazao je kako će njegov fokus biti na učinkovitijem nadzoru kontrole granice i sprječavanju ulazaka ilegalnih migranata u BiH te na jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH, no najavio je i razgovore s ministrima unutarnjih poslova susjednih država o zajedničkom rješavanju ovog problema.

Zbog sadašnjih vremenskih uvjeta smanjen je broj ulazaka ilegalnih migranata u BiH, a trenutačno ih se u prihvatnim centrima u toj zemlji nalazi oko 5500, podaci su policijskih agencija.

Mjere koje je najavio Radončić zagovarao je i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, no on za to nikada nije dobio potporu u državnom vrhu. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlučno se protivio prijedlozima da se na istočne granice pošalje vojska kako bi pomogla policiji u blokiranju ilegalnih prelazaka granice, a do danas nije bilo ni suglasnosti državnog vrha da se Graničnoj policiji dopusti popunjavanje više od 500 upražnjenih policijskih mjesta.

Vlasti Republike Srpske istodobno uporno odbijaju dopustiti da se na teritoriju tog entiteta otvore prihvatni centri i tako rastereti područje Bihaća, a slično se ponašaju i dužnosnici u gotovo svim općinama u Federaciji BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara