Novi ministri stigli u vladu, dali prve izjave: "Učlanio sam se u HDZ sa 16"

Novi ministri stigli u vladu, dali prve izjave: "Učlanio sam se u HDZ sa 16"
Foto: N1

BUDUĆI ministri pristigli su u Banske dvore gdje je u podne zakazan sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Među prvima stigao je nasljednik Lovre Kuščevića - Ivan Malenica.

Kaže da je prihvatio ovu poziciju jer mu je to izazov u karijeri i jer želi nešto napraviti na području javne uprave. Kaže da želi demistificirati javnu upravu i vratiti povjerenje građana. 

"Želim da javna uprava bude servis građana i da mi svi budemo zadovoljni", kaže Malenica, kojemu je teško govoriti o tome hoće li biti otpuštanja u upravi, prenosi N1.

Govoreći o smanjivanju ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kaže: "Vidjet ćemo."

Nakon Malenice u vladu je stigao i nasljednik Gorana Marića, Mario Banožić.

Marićevog nasljednika novinari pitali o njegovim planovima s državnom imovinom

"S obzirom na donesene strateške planove, vjerujem da je dosadašnji odnos po pitanju državne imovine, koja je zapuštena, nije bio adekvatan prema njoj, nije na ponos", rekao je Banožić, novi kandidat za ministra državne imovine.

Banožić nije želio komentirati treba li država privatizirati tvrtke poput Croatia Airlinesa ili ACI-ja, jer još, kako je rekao, nije vidio analizu niti podatke.

Upitan što treba biti u državnom vlasništvu, Banožić je odgovorio: "Ono što zemlju čini konkurentnijom. Postoji popis tvrtki koje su u strateškom interesu."

U vladu je došao i Josip Aladrović.

Aladrović: Učlanio sam se u HDZ sa 16 godina

"Nadam se da ću opravdati povjerenje, da ću odgovorno obavljati svoj posao i da će se rezultati Ministarstva vidjeti u kratkom roku", rekao je Aladrović.

Istaknuo je da je u Ministarstvu velika većina stvari rađena dobro. "Pozvat ćemo socijalne partnere na dijalog, na obnovu Gospodarsko-socijalno vijeće i da socijalnim dijalogom rješavamo probleme koji su nam se u nekom trenutku pojavili", rekao je Aladrović.

Upitan što će učiniti povodom referenduma o mirovinskoj reformi, za koji su sindikati prikupljali potpise, Aladrović je rekao da se na to ne bi očitovao. "S obzirom na broj potpisa koji se dogodio i prethodne radnje, ja se na to ne bih očitovao i rekao bih da je to demokratska volja naroda. Ono što će se događati ubuduće, nastojat ćemo anticipirati", rekao je.

"Pustimo da vlada i Ministarstvo uprave obave svoj posao, vidjet ćemo kako će ti glasovi biti brojeni, je li ih dovoljno i pustimo da se dogodi ono što će u budućim trenucima biti bitno za mirovinsku reformu", rekao je.

Aladrović je zahvalio dosadašnjem ministru rada Marku Paviću, na suradnji za koju je rekao da je bila kvalitetna.

Upitan s koliko se godina učlanio u HDZ, budući ministar rada rekao je da je to bilo jako davno. "Sa svojih 16 ili 17 godina", kazao je.

Komentirao postupak koji protiv njega vodi Povjerenstvo

Istaknuo je da je svoj posao kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje obavljao korektno i kvalitetno. 

Što se tiče postupka pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, Aladrović je rekao da se radi o manjem previdu, da Povjerenstvo odlučuje o tom predmetu te da će poštovati odluku Povjerenstva, kakva god ona bila.

Kandidatkinja za ministricu poljoprivrede Marija Vučković rekla je pri dolasku da je zahvalna na časti i odgovornosti te da će u svom budućem resoru nastaviti raditi ono što je započeto.

Tolušićeva nasljednica: Odlično sam surađivala s njim

"Nastavljamo kako smo radili dosad, a vjerujemo da ćemo je uspjeti i nadograditi", rekla je Vučković.

Suradnju s dosadašnjim ministrom Tomislavom Tolušićem ocijenila je odličnom.

"Radimo novu razvojnu strategiju koja nije napravljena godinama, provest ćemo digitalizaciju, izgradnju izvještajno-upravljačke platforme koja je nedostajala, uvest ćemo poljoprivrednike u digitalizaciju, raditi s ribarima na korištenju fondova, raditi na poboljšanju njihovog položaja, izraditi strateški plan za novo programsko razdoblje", kazala je.

Upitana hoće li joj godina dana biti dovoljna za provođenje plana, kazala je: "Nekad nekome nisu dovoljne četiri godine, a nekad se u šest mjeseci može puno učiniti." Vučković je potvrdila da nastavlja dosadašnju politiku Ministarstva koju će, kaže, nastojati nadograditi, prenosi N1.

Posljednji je u zgradu vlade stigao Gordan Grlić Radman, bivši veleposlanik u Njemačkoj kojeg je Plenković predložio za novog ministra vanjskih i europskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara