Novi moment na suđenju Rončeviću: MAN-ovi kamioni ne smiju koristiti NATO-ovo gorivo F34

Novi moment na suđenju Rončeviću: MAN-ovi kamioni ne smiju koristiti NATO-ovo gorivo F34

Tekst: S.C.H.
Foto: Ronald Goršić  / Cropix

SUDSKI POSTUPAK protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegovog pomoćnika Ive Bačića ovih bi dana mogao dobiti značajan obrat, koji bi mogao donijeti prevagu na stranu obrane optuženih.

Naime, član Povjerenstva za nabavu kamiona pukovnik Jerko Vranjković uspio je doći u posjed dokumenta koji unosi novo svjetlo u spornu kupovinu kamiona marke IVECO, za koje tužiteljstvo tvrdi da su nabavljeni suprotno odredbama Zakona o javnoj nabavi.

Radi se o dopisu tvrtke MAN Importer Hrvatska, u kojem se upozorava da njihovi kamioni, koji su bili ponuđen na natječaju koji je raspisalo Ministarstvo obrane, ne mogu koristiti gorivo F34, koje standardno koriste vozila NATO snaga.

U istom dopisu se tvrdi da se F34 u MAN-ove kamione može točiti samo u izvanrednim situacijama i tek na kratko vrijeme, te da se u tom slučaju "ne mogu isključiti štetne posljedice na motor", a i vozila u tom slučaju gube na snazi između pet i 10 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi dokument mogao bi osporiti dio optužnice 

Ovi bi podaci, uz činjenicu kako je Ministarstvo obrane, opet pozivajući se na ispunjavanje NATO standarda, odredilo da novi kamioni moraju imati nosivost pet tona, mogli biti iskorišteni kako bi obrana dodatno opravdala ministrovu odluku o nabavi IVECO-ovih kamiona.

Rončeviću i Bačiću zamjera se da je poništio javni natječaj na kojem je bila objavljena kupovina 76 kamiona za Ministarstvo obrane, uz opravdanje kako je tvrtka MAN za njih tražila 39 milijuna kuna, dok je istovremeno iz državnog proračuna u tu svrhu izdvojen iznos od 34,8 milijuna kuna.

Rončević je stoga natječaj poništio, a kratko nakon toga izravnom je pogodbom od tvrtke Eurokamion kupljeno 39 kamiona marke IVECO, koji su plaćeni 34,4 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tvrdi kako je MORH mogao financijski proći mnogo povoljnije da je išao u izravnu nagodbu sa tvrtkom MAN Importer Hrvatska, no novi bi dokument, kako se ini, mogao osporiti ovu tvrdnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara