Novi napad al-Qaide na SAD je "siguran"

Novi napad al-Qaide na SAD je "siguran"

Tekst: J.D.
Foto: AFP


NEKI od glavnih ljudi američkog obavještajnog sustava u saslušanju pred Kongresom rekli su kako je novi pokušaj al-Qaide da napadne SAD u sljedećih od tri do šest mjeseci siguran.

Al-Qaida je i dalje ozbiljna prijetnja SAD-u, rekli su dužnosnici, a evolucija načina rada grupe, koja se mogla vidjeti u taktici neuspjelog napada na zrakoplov u Detroitu, iznimno je opasna, jer znači da teroristička grupa u SAD može poslati ljude koji nikome neće biti sumnjivi.

"Takve su taktike stvorile dodatno otežanu situaciju za američke špijune koji pokušavaju spriječiti sljedeći napad", rekao je ravnatelj Nacionalnog obavještajnog sustava i glavni obavještajni savjetnik Baracka Obame Dennis Blair.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje će napadati

Al-Qaida će i dalje imati namjeru napadati SAD, barem dok se ne uhiti ili ne ubije Osamu bin Ladena i njegova zamjenika Aymana al Zawahirija.

Obavještajne agencije također zabrinjava sve veći broj al-Qaidinih podružnica. Podružnica u Jemenu, odakle se vjeruje da je dirigiran napad u Detroitu, pokušat će izvesti daljnje napade, rekao je Blair.

Militantne grupe u Pakistanu također koordiniraju svoje napade s al-Qaidom, što je dovelo do povećanog broja terorističkih napada u Pakistanu, ali i do zabrinutosti da bi se ti napadi mogli ozbiljno proširiti i izvan samog Pakistana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara