Novi prekid suđenja Miloševiću, na potezu Žalbeno vijeće

BOJKOT svjedoka obrane koji prosvjeduju zbog postavljanja branitelja Miloševiću, ugrožava odvijanje najdugotrajnijeg i nasloženijeg procesa pred Haškim sudom (ICTY) od početka dokaznog postupka obrane 31. kolovoza. U 12 tjedana Kay je uspio izvesti samo pet svjedoka jer je 80 posto od ranije najavljenih svjedoka s kojima je kontakirao, odbilo doći u Haag.

U četvrtak će se pred Žalbenim vijećem Haškog suda (ICTY) održati rasprava po žalbi na postavljanje branitelja, koju je u Miloševićevo ime podnio Steven Kay. U žalbi se predlaže da Miloševiću, unatoč zdravstvenim tegobama, bude vraćeno pravo da se brani sam.

Prema rasporedu rasprave, Kay i Milošević imat će po 40 minuta za iznošenje argumenata, tužitelj Geoffrey Nice 50 minuta za odgovor, a branitelj i optuženi još po četvrt sata za replike.

Žalbeno vijeće nema rok za odluku ali se u sudu očekuje da bi ona mogla biti donesena uskoro, možda i prije nastavka procesa idućeg utorka.

Steven Kay tijekom dana je u sudnici ispitao svjedokinju Lianu Kanneli, zastupnicu Komunističke partije u grčkom parlamentu, novinarku i izdavača koja je svjedočila o svome izvještavanju iz Srbije za vrijeme bombardiranja NATO-a u travnju 1999. godine.

Opisala je svoj boravak u Aleksincu, rekavši da u tom selu na jugu Srbije nije vidjela vojne objekte i da su žrtve bombardiranja bili civili. U sudnici su prikazane i fotografije pogođene stambene zgrade u Aleksincu.

Svjedočila je i o tadašnjem susretu s Miloševićem u Beogradu u skupini stranih novinara, kada je optuženi za bombardiranje okrivio mirovne pregovore u Rambouilletu.

Bombardiranje SRJ nazvala je "posljednjom scenom dramatične 10-godišnje predstave" a Haški sud "političkim sudom" na što ju je predsjedavajući vijeća Patrick Robinson opomenuo zbog "neprikladnog komentara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za bombardiranje zgrade TV Srbije u Beogradu rekla je da je bilo najavljeno, jer su prije udara zgradu napustili svi strani novinari a ostali su domaći koji su poginuli.

Na pitanje o Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK), kazala je da su joj "ti takozvani

osloboditelji dobro poznati" jer je vidjela nacističke planove Velike Albanije iz 1938.

Kanneli je pojavljivanje u haškoj sudnici iskoristila za promociju svojeg časopisa "Nemesis", citirajući u više prilika napise u njemu vezane za prostor bivše Jugoslavije.

Milošević je ponovo odbio ponudu da dopunski ispita svjedoka, rekavši da to ne želi činiti dok mu ne vrate pravo da se brani sam i nazivajući sadašnje stanje "najobičnijom farsom".

Tužitelj Nice u proutispitivanju je osporio vjerodostojnost iskaza svjedokinje, pokazavši izvješće "Human Rights Watcha" prema kojem se u Aleksincu radilo o bombardiranju vojarne "Deligrad" u kojem je poginulo 10 osoba.

Kanneli je, odgovarajući na njegova pitanja, potvrdila da je u Grčkoj "potpredsjednica kampanje koja se vodi za oslobađanje Miloševića".

Na upit Nicea smatra li da se SAD mogu usporediti s nacističkom Njemačkom, odgovorila je da je "američka politika danas politika (Ariela) Sharona, neonacistička politika. To je politika zločina".

Miloševiću se pred ICTY-em sudi od 12. veljače 2002., prema optužnici koja ga u 66 točaka tereti za genocid u BiH te zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara