Novi problemi s predajom vlasti u Pojasu Gaze, dužnosnik Fataha tvrdi da su se pojavile "zapreke"

Novi problemi s predajom vlasti u Pojasu Gaze, dužnosnik Fataha tvrdi da su se pojavile "zapreke"

Foto: FAH

VISOKI dužnosnik Fataha izjavio je da predaja vlasti Palestinskoj samoupravi koja se danas trebala dogoditi u Pojasu Gaze nailazi na "zapreke".

Palestinski islamistički pokret Hamas koji od 2007. kontrolira palestinsku enklavu, trebao je 1. prosinca predati vlast palestinskoj vladi na temelju dogovora o pomirbi koji su palestinske suparničke skupine u listopadu postigle u Kairu. Taj je rok poslije pomaknut na 10. prosinca.

"Danas su se pojavile zapreke", rekao je Azam al-Ahmed, glavni pregovarač Fataha, stranke predsjednika Mahmouda Abbasa, u priopćenju koje je objavila palestinska agencija Wafa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nadam se da će se one prevladati do večeras kako bi naš narod mogao reći da palestinske nacionalne frakcije (...) poštuju svoje obveze", dodao je.

Nakon predaje vlasti palestinske skupine će se sastati u Kairu, koji je pokrovitelj pregovora, kako bi razgovarale o budućim koracima, rekao je.

Hamas je 12. listopada u Kairu pristao da se Abbasova Palestinska samouprava vrati na vlast u Gazi, odakle je silom protjerana 2007. te da vlast preuzme vlada nacionalnog jedinstva.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara