Novi prosvjedi u Hong Kongu, počeli su nasilno

Novi prosvjedi u Hong Kongu, počeli su nasilno
Foto: FAH

POLICIJA je suzavcem i papar-sprejem danas počela rastjerivati prosvjednike u hongkonškom Causeway Bayu nakon što su mase okružile skupine policajaca koji su privodili prosvjednike.

Brojne policijske snage raspoređene su u trgovačkoj četvrti uoči nedjeljnog marša koji vlast nije odobrila i policija je počela zaustavljati i pretraživati ljude po ulicama prije početka prosvjeda.

Prosvjednici i nenaoružani stanovnici odgovorili su vičući na policiju i počeli su bacati boce s vodom na skupinu policajaca dok su privodili dvojicu muškaraca.

Policija je odmah odgovorila ispaljujući suzavac i papar-sprej prema prosvjednicima.

Jedan od privedenih muškaraca medijima je doviknuo broj svoje osobne iskaznice dok ga je policija odvodila tako da mu obitelj i odvjetnik mogu ući u trag.

Noć nasilja

Hongkonške vlasti objavile su da će tamošnja čelnica Carrie Lam biti u nedjelju izvan grada i da je otputovala u Peking na obilježavanje kineskog državnog praznika, dana uspostave Narodne Republike Kine 1. listopada, pokušavajući tako ukloniti jedno od potencijalnih žarišta prosvjeda u gradu.

Sukobi u trgovačkoj četvrti Causeway Bayu uslijedili su nakon još jedne noći nasilja i sukoba s policijom u prodemokratskim prosvjedima, koji već tjednima traju u Hong Kongu.

Gradski prijevoz objavio je da neke linije podzemne željeznice neće prometovati u nedjelju.

U gradu se okupilo i oko 200 prokineskih prosvjednika pjevajući kinesku himnu dok su protuvladini prosvjednici izvikivali slogane protiv aktualnih vlasti.

Lam, koja je tjednima u središtu protuvladinih prosvjeda potaknutih u lipnju zakonskim prijedlogom o izručenju hongkonških stanovnika na suđenje u druge dijelove Kine, vraća se u grad utorak, i to kopnenim putem kako bi izbjegla eventualne prosvjednike u zračnoj luci, jednom od poprišta čestih prosvjeda.

Ona je u međuvremenu povukla zakonski prijedlog, no prosvjedi su se pretvorili u prodemokratska okupljanja.  

Policija je i u subotu navečer suzavcem rastjerivala prosvjednike koji su bacali molotovljeve koktele i kamenje na vladine zgrade te blokirali prometnicu u blizini lokalnog stožera kineske vojske.

Hong Kong, nekadašnja britanska kolonija, vraćen je 1997. Kini u okviru formule "jedna zemlja, dva sustava" koja je jamčila tom dijelu Kine autonomiju i prava koja ne uživaju stanovnici drugih dijelova Kine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara