Novi šefovi Uljanika traže pomoć od vlade, sindikati od vlade i Boga

Novi šefovi Uljanika traže pomoć od vlade, sindikati od vlade i Boga
Nova tročlana uprava Uljanik grupe Foto: Hina

PREDSJEDNIK Nadzornog odbora (NO) Uljanika Samir Hadžić izjavio je kako od nove Uprave očekuje rješavanje problema u kojima se pulsko brodogradilište nalazi, kao i otvaranje nove i bolje komunikacije s vladom.

"Komunikacija s vladom do sada nije bila na očekivanoj razini. U novu Upravu Uljanik Grupe imamo povjerenja, uostalom Nadzorni odbor je dao sve od sebe, trudio se izabrati sposobne ljude iz Uljanika koji su u toku, kako bi se nastavio kontinuitet", istaknuo je Hadžić na predstavljanju nove tročlane Uprave Uljanika. 

Nadzorni odbor Uljanika jučer je imenovao novu tročlanu Upravu u kojoj su predsjednik Uprave Emil Bulić te članovi Bojan Blagonić i Milko Mihovilović.

Nova se Uprava jutros sastala i s Nadzornim odborom i bivšim vodstvom pulskog brodogradilišta.

Čelnik sindikata: Neka nam svima Bog pomogne

Komentirajući prvi sastanak s novom Upravom, predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac je rekao kako je uspostavljena dobra komunikacija te kako se razgovaralo o svim postojećim problemima - od neisplate plaća i mogućih strateških partnera do samog programa restrukturiranja.

"To su sve naša otvorena pitanja", izjavio je Boris Cerovac dodavši kako su u nekoliko prošlih dana napravljena dva velika koraka - izabran je privremeni Nadzorni odbor, koji je potom izabrao novu Upravu.

"Želim im puno uspjeha u radu, a nama svima neka Bog pomogne. Situacija je jako teška i duboka, problemi su veliki, i dalje ne znamo što je s isplatom plaće, ne znamo tko će biti strateški partner i zato smatram da nam treba puno sreće", rekao je Cerovac.

Istaknuo je da su radnici svjesni činjenice da nova Uprava rješenje ne može naći preko noći, ali i da radnici nastavljaju sa štrajkom.

"Nadamo se boljoj suradnji i komunikaciji s vladom. To nam je od iznimne važnosti", poručio je Cerovac, uz podatak da je od početka godine iz Uljanik grupe otišlo oko 900 radnika.

"Želim svakome ostaviti prostora da se dokaže, pa tako i novoj Upravi. Stoga računam da novi predsjednik mora povući prave poteze već od ponedjeljka. Mi nastavljamo sa štrajkom, a vjerujem da će se novi članovi Uprave već u ponedjeljak obratiti radnicima i uputiti im pravu poruku", rekao je Cerovac.  

Šverko: Neka vlada pomogne s isplatom plaće 

Predstavnik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko kazao je kako je bio skeptičan po pitanju izbora nove Uprave.

"Zadovoljan sam što je Uprava uopće izabrana jer bez nje ne bismo mogli funkcionirati. Očekujemo pomake u smislu da se s Ministarstvom gospodarstva uspostavi bolji dijalog. Šanse za isplatu plaće nisu velike, ne očekujemo čuda, no uz pomoć resornog ministarstva možemo i to riješiti. Dovoljno je da vlada oslobodi dva-tri milijuna depozita", naglasio je Šverko dodavši kako su i sindikati zatražili sastanak s ministrom gospodarstva.

"Kada nam je već pomogla prilikom isplate dviju plaća, neka nam vlada pomogne i prilikom isplate plaće za rujan", poručio je Šverko.

"Ne živimo od štrajka nego od proizvodnje"

Fabricio Kalčić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije zadovoljan je što se u teškoj situaciji netko uopće prihvatio posla u Upravi.

"Proizvodnja se mora nastaviti, jer od toga mi živimo, a ne od štrajka. Trenutno jedino rade kooperanti na kruzeru za Scenic grupu. Nova uprava može pokrenuti dosadašnje tapkanje u mjestu, jer se sa starom nije se moglo postići nove pomake", zaključio je Kalčić.  

U svom prvom obraćanju novinarima novi predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić kazao je kako je prvi korak nove Uprave razgovor s Ministarstvom gospodarstva i prezentacija plana "koji pokazuje našu održivost".

"Od vlade očekujemo pravu podršku bez zareza, da nas prati u našem programu restrukturiranja. Naš će se plan bazirati primarno na brodogradnji i naš je plan brodogradnja sa svim nužnim resursima koje to nosi", poručio je. 

Tražit će se i pomoć Ministarstva gospodarstva

Najavio je i da će tražiti podršku Ministarstva gospodarstva i vlade kako bi se pronašlo rješenje za isplatu plaća.

"Da bi rješavali plaće moramo se obratiti nadležnim državnim institucijama pri čemu moramo voditi računa o dugoročnim interesima Uljanika na način da moramo osigurati budućnost kompanije, i to dokazati", rekao je Bulić, dodavši kako je upravo opstojnost Uljanika uvjet da plaća bude isplaćena.

"Moramo stvoriti preduvjete za isplatu plaće, a prvi korak u tome je razgovor s Ministarstvom gospodarstva te prezentacija našeg plana restrukturiranja koji pokazuje svoju održivost. Na istom sastanku zamolit ćemo za podršku u osiguranju plaće", istaknuo je. 

Novi predsjednik Uprave Uljanika očekuje punu potporu vlade.

"Očekujem da nas prati u našem programu restrukturiranja, a na nama je da dokažemo svoju opstojnost", rekao je Bulić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara